HQ-bank: Tidigare styrelse får inte ansvarsfrihet

Uppdaterad
Publicerad

Mats Qviberg beviljades inte ansvarsfrihet för förvaltningen av HQ:s angelägenheter 2010. Han fälldes av 84 procent av avgivna röster på stämman, vilket motsvarar 19 procent av bolagets aktieägare.

Inte heller HQ:s tidigare vd:ar Mikael König och Stefan Dahlbo fick ansvarsfrihet beviljad.

Bakslag vad gäller ansvarsfrihet blev det även för tidigare styrelseledamöterna Thomas Erséus, Curt Lönnström, Johan Piehl och Pernilla Ström.

Även de tidigare styrelseledamöterna Anne-Marie Pålsson och Carolina Dybeck Happe fick nej till ansvarsfrihet.

Stämman beviljade däremot med stor majoritet Catharina Lagerstam ansvarsfrihet för sin medverkan i styrelsen, men hon var bara med under perioden april-maj 2010.

Juridisk strid kan ta ny vändning

Gunnar Ek från Aktiespararna var tidigare under dagen tydlig med att han ville se den styrelse som avgick i samband med det indragna banktillståndet 2010 ta ansvar för HQ-kollapsen.

-Det finns ingen anledning att bevilja ansvarsfrihet för någon av de styrelseledamöter som suttit under föregående år, bortsett från Catharina Lagerstam, som avgick efter en månad efter att hon berättat om allt det felaktiga som skett, och den styrelse som tillträdde i september 2010, säger Ek.

-Hur ska vi kunna föra en skadeståndstalan mot dem och utkräva ansvar för de enorma förluster de åsamkat oss om de har fått ansvarsfrihet? Det går inte, säger han.

Ek varnade samtidigt för att den juridiska strid som nu drar i gång kring HQ-kollapsen kan ta en ny vändning. Det sker enligt Ek om den falang som förlorar slaget på tisdagens stämma kan hämta ny kraft med hjälp av köp av fler HQ-aktier på Aktietorget efter stämman.

-De kan visa upp nya aktier redan i morgon och då kallas till extra bolagsstämma, där besluten ändras. Det är inte alls omöjligt. Det gäller framförallt styrelsens sammansättning och frågan om att föra talan mot den tidigare styrelsen, säger Ek.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.