Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka hudvårdsprodukter behöver ditt barn? Och vilka behövs inte? Hudterapeuten Helena Lindén och hudläkaren Anita Eshraghi förklarar. Foto: Emil Larsson

Hudläkaren larmar: Kroniska hudsjukdomar kommer att öka bland barn – på grund av deras hudvårdsrutiner

Uppdaterad
Publicerad

Allergi, eksem och inflammatoriska hudsjukdomar. Det är vad barn riskerar att drabbas av i takt med att hudvård blir allt trendigare bland yngre. Nu varnar hudläkare för att använda för många produkter.

På en kombinerad hudvårdsklinik och läkarmottagning i Gävle märker personalen att hudvård är trendigt bland barn. Här möter de barn i 10-årsåldern som följer en så kallad sju-lagersmetod, vilket innebär att de använder sju olika hudvårdsprodukter varje morgon och kväll.

– Det går ner i åldrarna och det är oroväckande, säger hudterapeuten Helena Lindén.

Hudläkaren Antia Eshraghi kallar trenden för “sorglig” och varnar för att barnens hudvårdsrutiner kan vara skadliga.

– Barn har mycket tunnare hud som inte är fullt utvecklad. Därför ska de inte använda produkter med peelande effekt eller anti-age. De förstör sin hud, säger Helena Lindén.

Fler hudsjukdomar bland barn

Ansiktsvatten, toner, serum, primer, dagkräm och foundation är produkter som många barn använder dagligen. Men det händer också att de använder mer avancerad hudvård, som olika syror och retinol, som påverkar hudens cellförnyelse. Det säger hudexperterna på Wasakliniken och Specialistläkargruppen i Gävle. Hudläkaren Anita Eshraghi tror att trenden kan få allvarliga konsekvenser framöver.

– Vi kommer att få se allt fler kroniska hudsjukdomar hos allt yngre patienter, säger hon.

Hudvårdsprodukter innehåller ofta parfymämnen, konserveringsmedel och andra kemiska ämnen som kan stressa ung hud. Det kan leda till att man utvecklar atopiskt eksem, hudsjukdomen perioral dermatit och kontaktallergi.

– Utvecklar man kontaktallergi som barn så följer det med en resten av livet, säger Antia Eshraghi.

“Hudvård har blivit en trend, som pokémon”

De tror att hudvårdstrenden bland barn är här för att stanna.

– Det är som att hitta pokémons, nu är det hudvård som är trendigt. Men jag tror inte att den här trenden kommer att försvinna de närmaste åren. Därför är det så viktigt att vi ger barnen och deras föräldrar rätt information, säger Anita Eshraghi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.