Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) så är den svenska insatsen en markering mot de länder som nu militärt rör sig i Östersjön. Foto: TT

Hultqvist: Insatsen är en svensk markering

Publicerad

Försvarsmaktens insats på Gotland och i Östersjön är en markering mot Ryssland och Sveriges allierade, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

– Den kommer att pågå så länge som vi bedömer att det är rimligt, säger han.

En svensk beredskapsinsats pågår i nuläget i Östersjön och på Gotland. Ytterligare resurser kommer att flyttas till ön, enligt Försvarsmakten.

Orsaken är en rysk militärövning och en ökad aktivitet av Nato-styrkor i Östersjön.

”Det är en signal”

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist så kommer insatsen att pågå under en överskådlig framtid.

– Det är en operativ verksamhet som omfattar marin, flyg och armé och handlar om att markera svensk suveränitet och integritet. Med tanke på omvärldsläget och den aktivitet som pågår i närområdet så är det rimligt att Försvarsmakten genomför den verksamheten, säger Peter Hultqvist.

– Det har försämrats över tid. Vi har en historia med Krim, Georgien och pågående konflikten i Ukraina, och på det oroligheterna i Belarus. Det påverkar den samlade situationen och den övningsverksamhet som sker.

Hur allvarligt är läget?

– Risken för någon form av aggression mot Sverige är låg. Men i detta läge är det rimligt att man gör den här markeringen från svensk sida. Det är en signal både mot Ryssland och våra partners, säger Peter Hultqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.