Här anländer svensk militär till Gotland för en beredskapsinsats i Östersjön. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Beredskapsinsats på Gotland – militärer anlände till ön

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har inlett en beredskapsinsats i Östersjön och på Gotland, och de senaste dagarna har svensk militär blivit allt synligare.
Läget är mer intensivt än på länge, anser insatschefen som drar paralleller till kalla kriget.

Under måndagen rullade förband från P 18 ut från regementet norrut genom Visby. Det som en del i den större beredskapsinsatsen. Enligt ett inlägg i sociala medier från Gotlands regemente är Slite och Ljugarn några av de platser där den pågående insatsen gjort avtryck.

– För mig och alla andra på Gotland är det naturligt att förbandet används på det här sättet. Det är ju vår huvuduppgift och det ska inte vara något ovanligt att vi syns på ön. Från att vi gavs ordern kunde vi börja lösa vår uppgift inom bara några timmar. Självklart förväntar jag mig det från mina medarbetare men det gör mig glad och trygg att vi kan genomföra denna typ av verksamhet medan vi befinner oss i en uppbyggnadsfas, säger överste Mattias Ardin, chef för P 18 i inlägget.

Fler militärer på väg till Gotland

Vid lunchtid på tisdagen uppgav Försvarsmakten att fler militärer var på väg till Gotland och Östersjön.

– Vi kan bekräfta att det kommer tillföras ytterligare resurser till Gotland och Östersjön. Det vi kan säga är att vi genomför en beredskapsinsats, parallellt med övningar i Östersjön där Försvarsmakten deltar, säger Magnus Lindstedt kommunikatör vid Försvarsmakten

Enligt Försvarsmakten har inget ändrats enligt övningsperspektivet.

– Men beredskapsinsatsen genomförs oanmält, men med resurser som normalt är beredskapssatta, säger Magnus Lindstedt.

I övrigt är man förtegen kring vilka specifika resurser och enheter som nu förstärker i insatsen.

Deltar Hemvärnet?

– Även enheter från Hemvärnet deltar.

Den militära förstärkningen kom till ön med Destination Gotlands färja M/S Visby som var eskorterad av bland annat av Gripen-plan.

Svar på händelseutvecklingen

Försvarsmaktens insats är ett svar på händelseutvecklingen i Östersjön.

– Det är inte en övning, det är skarpt, säger insatschefen vice amiral Jan Thörnqvist till SVT.

Han vill inte precisera exakt hur många människor och vilka vapensystem som nu transporteras till Gotland med Gotlandsfärjan men det handlar om sensorer, samt terräng- och pansarfordon och man kommer även ha tillgång till luftvärn, fartyg och Gripen-flygplan.

– Det är aktiviteter och övningar från Ryssland på ryskt och internationellt vatten som är orsaken till det lite upptrappade läget och även militär närvaro från andra länder, säger Jan Thörnqvist.

För närvarande bedömer Försvarsmakten risken som låg för ett militärt angrepp mot Sverige.

Vid en ceremoni tidigare i år överlämnade Skaraborgs regemente officiellt ansvaret för den 18:e stridsgruppen till Gotlands Regemente, P18. Se mer i klippet nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet