Ulf Hamberg, chef för 181:a pansarbataljonen, Gotlands regemente – P 18. Foto: TT/Försvarsmakten

Militären på Gotland drabbad av coronasmitta

Uppdaterad
Publicerad

Fem militärer har konstaterats smittade av coronaviruset på Gotlands regemente P 18. Ytterligare nio soldater har uppvisat symptom.

– Ja, det stämmer. Men vi såg det komma och hade en plan som vi följer, säger Ulf Hamberg, chef för 181:a pansarbataljonen som är en del av Gotlands regemente till SVT Nyheter Öst.

Det var efter en övning som genomfördes för några veckor sedan som flera i ett kompani vid 181:a pansarbataljonen som är lokaliserade på Tofta började känna av symtom, vilket Helagotland.se var först med att rapportera om.

– En av soldaterna fick feber och visade förkylningssymtom och skickades då hem. Några dagar senare testades samma person positiv för covid-19, säger Ulf Hamberg.

Regementet har totalt cirka 250 anställda.

”Vi vet inte var smittan kom ifrån”

De som varit i kontakt med de smittade skickades hem med uppmaning att hålla sig isolerade och man genomförde smitttspårning med hjälp av Regions Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér.

Vad gav den?

– Den gav ingenting. Vi vet inte var smittan kom ifrån. Men det här handlar om personer som ofta har familj och rör sig som alla andra ute i samhället på sin fritid, säger Ulf Hamberg.

Hur mår de insjuknade?

– Det här är unga starka individer, så de mår efter omständigheterna bra. Den som först blev sjuk fick tillbringa några dagar på sjukhus.

Regementet har inte haft några nya bekräftade fall av covid-19 sedan den 24 april.

Överste Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente, P18. Foto: SVT

Konsekvensen av smittoläget blir nu att den lokala slutövning som planerats i stället för Aurora 20 inte blir av i den form som man tänkt.

– Vi har inga värnpliktiga och därför inte samma krav på oss att genomföra en slutövning för att kunna krigsplacera rekryterna. I rådande läge är det mest rimliga att avvakta med de övningsmoment vi planerat i maj, säger Mattias Ardin, chef för Gotlands regemente, i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet