Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppbokade tider på vaccinationscentralen vid Mässhallen i Norrköping. Hör och se hur några i kön tänker kring sin påfyllnadsdos. Foto: Lovisa Gelin/SVT

Allt fler tar sin påfyllnadsdos: ”Jag vill inte smitta mitt barn”

Publicerad

På Mässhallen i Norrköping fortsätter vaccinationsarbetet. Dagligen är det drygt 1200 tider bokade, de allra flesta kommer för att ta höstdosen mot covid-19.

Under våren har vaccinationstrenden bland unga sjunkit, enligt Åsa Maxeby, verksamhetschef för vaccinationskliniken på Region Östergötland. Men det har blivit ett högt tryck igen, vilket resulterat i att det just nu inte finns möjlighet att dyka upp på drop-in till Mässhallen i Norrköping.

– Just nu är det ganska högt tryck och då finns det inte personal tillräckligt för att kunna ha drop-in, säger Åsa Maxeby.

100 000 bokade tider

I kön utanför Mässhallen står bland annat Linnea Nyander Andersson som är på väg att få sin fjärde dos. För henne är det en självklarhet att ta sin påfyllnadsdos.

– Jag vill inte smitta mitt barn och anhöriga, säger Linnea Nyander Andersson.

Enligt Åsa Maxeby har 100 000 östgötar bokat vaccinationstid under perioden 1 september till 28 september.

Hör och se fler reflektioner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.