Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare inom Region Östergötland. Till höger: sprutor med covid-19-vaccinet Comirnaty från Pfizer-BioNTech. Foto: SVT/ Johan Nilsson/TT

Nya covid-vaccin börjar användas i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Nya vaccin som anpassats för omikronvarianten av coronaviruset börjar nu användas i Östergötland. Det meddelar Region Östergötland.

Europeiska läkemedelsmyndigheten och svenska Läkemedelsverket har godkänt de vacciner som tagits fram för omikronvarianten och de ska nu börja distribueras till landets regioner. I Östergötland sker övergången till de nya vaccinerna mot slutet av veckan.

– Det är viktigt att komma ihåg att de äldre vaccinen inte är sämre, bara för att det nu kommer nya. De gamla vaccinen ger också ett mycket bra skydd mot covid-19, säger Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare inom Region Östergötland i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Från dos 3

De nya vaccinerna är enbart godkända som påfyllnadsdoser.

– Det är alltså från och med dos 3 som förändringen sker, säger Kerstin Jonsson.

De vacciner som nu tas i bruk är anpassade efter den första omikronmutationen, BA.1. Den dominerande varianten i Östergötland just nu är BA.5. Enligt regionen kommer troligen vaccin som anpassats till de senare mutationerna senare i höst.

Vaccinet som godkänts nu har tagits fram av Pfizer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet