Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare region Östergötland Foto: SVT

Få fullvaccinerade ger ökad covidspridning – smittskyddsläkaren: ”Ser en koppling”

Uppdaterad
Publicerad

Att spridningen av covid-19 ökar just nu har flera orsaker. En av orsakerna är att många bara har vaccinerat sig med spruta ett och två.

– Man kan se en koppling mellan att få personer tagit tredje sprutan och dagens smittspridning, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland. 

Samtidigt finns det andra faktorer som driver på covidsmittan just nu. En är att det helt enkelt är säsong för luftrörsinfektioner. Vintermånaderna brukar vara värst.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Kan bli sjuk i covid flera gånger

Dessutom ändrar sig viruset lite grann vilket gör att den person som haft covid inte är immun. När viruset ändrat sig kan man bli sjuk igen. 

Siffrorna för antalet vaccinerade ändrar sig från en dag till en annan, men på förmiddagen den 4 januari var det 62 procent av personer mellan 40 och 44 år som tagit en tredje dos.

I de yngre åldersgrupperna är det ännu färre. Om man istället tittar på gruppen mellan 55 och 59 år så hade 80 procent tagit tredje sprutan och 49 procent spruta nummer fyra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet