Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Hultqvist: ”Staten skulle kunna bli delägare i Saab” Foto: Maximillian Lynton

Hultqvist: Öka statens inflytande över Saab

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen måste se till att Sverige även i framtiden är försvarskoncernens Saabs huvudprioritet. Det säger tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) som vill se statligt ägande i bolaget.

– Ytterst måste staten vara beredd att engagera sig i ett ägarskap, att staten skulle kunna vara delägare i Saab. Man skulle också kunna hitta avtalskonstruktioner som ger staten ett inflytande i den händelse att man förändrar ägarbilden eller inriktningen på Saab, säger Peter Hultqvist.

Det är de nya utmaningar som försvarsindustrin står inför efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina som får Peter Hultqvist att efterfråga ett större statligt inflytande.

Särskilt viktigt för Sverige är tillverkningen av stridsflyg och ubåtar.

Och enligt Hultqvist måste den tillverkningen fortsatt prioriteras, även om nya ägarförhållanden och intressen tillkommer.

Men moderaten Jörgen Berglund i försvarsutskottet menar att en försvarsindustri som inte ägs av staten är en framgångsfaktor.

– En av de avgörande anledningar till att svensk försvarsindustri är så framgångsrik är att man varit tvungen att slåss på en hård marknad. Att man utvecklat fina produkter som är spjutspets i världen. Vad det betyder ska man inte underskatta, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.