Foto: TT

Hultqvists boende inte brottsligt

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer inte att inledas någon förundersökning om brott med anledning av Svenska Dagbladets uppgifter om att försvarsminister Peter Hultqvist (S) hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS-Bostäder.

– Jag kan inte se att det är otillbörligt att Försvarsmakten tillgodoser försvarsministerns lägenhetsbehov, säger överåklagare Gunnar Stetler till TT.

Orsaken till beskedet är Svenska Dagbladets uppgifter om att försvarsminister Peter Hultqvist (S) hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse MHS-Bostäder. Stiftelsens syfte är att tillhandahålla bostäder och Försvarshögskolans personal och försvarsanställda. I den gruppen ingår dock inte Hultqvist.

Inte heller Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, bedömer att uthyrningen till Hultqvist är olaglig utifrån korruptionslagstiftningen.

– Men man kan fundera över lämpligheten, säger hon.

Att Hultqvist har fått en förmån genom hyreskontraktet är klart, enligt Sundén

– Om man går före i en kö eller om man får lägenhet i Stockholm utan att stå i kö så är det utan tvekan en förmån, säger hon.

”Finns anledning för ett klargörande”

Sundén betonar att det är viktigt att organisationer följer sina egna regler och att statsråd framstår som goda förebilder. Hon tycker att man borde klara ut vilka principer som ska gälla för statsråds boenden så att man slipper diskussioner i framtiden.

Länsstyrelsen är den myndighet som ska se till att stiftelser följer sina egna fastslagna ändamål och regler. MHS-bostäder hade begärt ett förhandsbesked om det gick att hyra ut lägenheter även till anställda i regeringskansliet.

I förhandsbeskedet skriver länsstyrelsen att man inte har några invändningar mot att lägenheter i undantagsfall och för en begränsad tid hyrs ut även till anställda i regeringskansliet. Förutsättningen är dock att lägenheterna inte efterfrågas av elever vid försvarshögskolan eller försvarsanställda. Huruvida det villkoret är uppfyllt i Hultqvists fall känner länsstyrelsen inte till.

– Det finns anledning för länsstyrelsen att ta kontakt med stiftelsen för ett klargörande, säger Jonas Johansson, pressekreterare på länsstyrelsen.

Hultqvist kräver rättelse

I ett brev till Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén, som TT fått ta del av, kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist medierapporteringen kring hans lägenhet och kräver rättelse.

Hultqvist uppger att han hyr en lägenhet efter ansökan till stiftelsens bostadsförmedling ”enligt gängse former” med det enda undantaget att han i samband med tillträdet avsade sig besittningsrätten till lägenheten.

Hultqvist uppger också att påståendet om att han skulle ha fått bostaden i strid med regler är felaktigt. Försvarsministern hänvisar till länsstyrelsens förhandsbesked till bostadsstiftelsen och till att Riksenheten mot korruption meddelat att det saknas anledning att anta att brott har förövats.

Hultqvist är i brevet också kritisk till att tidningen publicerat bilder på fastigheten, trots att Säkerhetspolisen bedömt att uppgifterna kring hans boende inte bör göras publika.

”I Sverige har två statsråd mördats i modern tid. Säkerhetshotet mot folkvalda och demokratiska institutioner bedöms i dag som högt, relativt tidigare hotbilder”, skriver Hultqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.