Humana får behålla sitt tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Idag föll domen mot assistansbolaget Humana, vars tillstånd att bedriva vård drogs in i januari. Man får fortsätta sin verksamhet, enligt en dom i Förvaltningsrätten.

I januari beslutade Ivo att dra in assistansbolaget Humanas tillstånd att bedriva bland annat personlig assistans och  hemtjänst. 2 000 brukare och 11 000 anställda över hela landet berördes av beslutet.

Orsaken till Ivo:s beslut ska bland annat ha varit att bolaget brustit i sitt ansvar för utländsk arbetskraft, att de ska ha haft illegal arbetskraft anställd och att de haft flera återkravsärenden från Försäkringskassan.

Förhållandevis få brister

Humana överklagade domen och begärde också inhibition, ett tillstånd att fortsätta bedriva verksamhet tills dess att förvaltningsrätten behandlat företagets överklagan.

Förvaltningsrätten menar att det var fel av IVO att dra in tillståndet.

– Domstolen anser att Humana i vissa fall har brustit, bland annat i sin insyn i anordnad assistans. De klarlagda bristerna är dock förhållandevis få och inte tillräckligt allvarliga för att motivera att bolaget och dess företrädare ska anses olämpliga. Domstolen bedömer också att Humana har vidtagit rimliga åtgärder för att följa IVO:s tillsynsbeslut och säkra kvalitet i verksamheten, säger lagmannen Eva-Lotta Hedin i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.