Humana får rätt av förvaltningsrätten till att fortsätta verksamheten i väntan på dom. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Försäkringskassan stoppar utbetalningar till Humana

Uppdaterad
Publicerad

Efter IVO:s beslut kommer Humana tillfälligt få fortsätta sin verksamhet tills målet har avgjorts i domstol. Det beslutade förvaltningsrätten i dag.

Trots det har nu Försäkringskassan beslutat att stoppa sina utbetalningar till Humana.

– Vi betalar inte ut till företag som inte har tillstånd från Ivo. Så är det alltid, säger Lotta Jernström, pressekreterare på Försäkringskassan. 

Förra veckan beslutade Ivo att dra in assistansbolaget Humanas tillstånd att bedriva bland annat personlig assistans och hemtjänst.

Humana beviljades i dag ”inhibition” att få fortsätta sin verksamhet tills dess att rättsprocessen är avslutad.

Men Försäkringskassan väljer nu att trots det inte betala ut ersättning till Humana utan i stället betala ut ersättningen direkt till assistanstagaren.

Huruvida det får ekonomiska konsekvenser för Humana. dess personal och verksamhet är ingenting som Försäkringskassan tar hänsyn till, säger Jernström.

– Kommunerna har det yttersta ansvaret att se till att det finns assistans. Vi värnar oss om assistanstagarna och de kommer nu få ersättning direkt i stället. De är fria att välja en annan assistanssamordnare eller stanna med Humana.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att de inte godkänner Humana som betalningsmottagare på grund av det som framkommit i Ivo:s utredning.

Humana: ”Överraskade”

Humana reagerar på beslutet och säger att det är ”överraskande” att det kommer i dag, strax efter att förvaltningsrätten beviljat dem inhibition.

– Försäkringskassan har när som helst möjlighet att besluta om betalningsmottagare. Det är anmärkningsvärt att Försäkringskassan dessutom uppmanar våra kunder att byta anordnare. Beslutet ökar vår och kundernas administrativa börda, säger vd Johanna Rastad, i ett pressmeddelande.

Orsaken till Ivo:s beslut att dra in Humanas tillstånd ska bland annat ha varit på grund av att de haft flera återkravsärenden från Försäkringskassan. Att bolaget brustit i sitt ansvar för utländsk arbetskraft. Och att de ska ha haft illegal arbetskraft anställd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.