Foto: SVT

Humla eller humle?

Uppdaterad
Publicerad

Det surras på Twitter om en skärmbild på en humla i tisdagens Rapportsändning. Men telegrammet handlade inte om humlor utan om humle.

Öl som innehåller mycket humle har blivit trendigt och därmed finns risk för humlebrist. Det var innehållet i ett kort telegram i Rapports 18-sändning  i går tisdag, och texten publicerades även på webben.

Men i sändningen illustrerades den av en vacker skärmbild på en humla och en blomma – vilket orsakat en viss munterhet på Twitter.

Medier

Det första Twitterinlägget med texten ”Dagens charmiga #fail när @svtnyheter illustrerade nyhet om brist på humle (i öl) med bild på humla (som surrar) ;)” och en bild från sändningen spreds snabbt vidare.

”Fick tunnelseende”

Annette Lundberg, grafiker på SVT, var den som valde ut bilden.

Hur tänkte du egentligen här, Annette?

– Rubriken var ”humlebrist” och jag hade precis suttit och läst om bibrist. Så jag fick något slags tunnelseende och tänkte direkt på humlor och andra pollinerare, säger Anette och kan inte låta bli att skratta åt misstaget.

– När vi jobbar tittar vi i sändningens körschema och där stod rubriken ”humlebrist” Jag hade väl fått något slags tunnelseende som handlade om att det är brist på pollinerande insekter. Och ibland är det väldigt bråttom! Så jag valde ut den finaste bilden jag kunde hitta på en humla. Att det kunde handla om humle hade överhuvudtaget inte gått in i mitt huvud!

– Kanske kan man ändå tänka sig att det växer humle bakom den fina blomman på bilden? tillägger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet