Hundar kan ligga bakom ”vargangrepp” på får

Uppdaterad
Publicerad

Sker angrepp varje månad som visar sig vara hund.

Antalet får som dödas av hundar är fler än vad som tidigare varit känt. Länsstyrelserna har under de senaste tio åren ryckt ut i snitt en gång i månaden för att inspektera får som trotts ha rivits av varg. Men senare har handläggarna upptäckt att det rört sig om hundangrepp, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. I snitt en gång i månaden sker det.

– Hund och räv dödar fler får och lamm än vad varg gör, det säger Magnus Jönsson, fårägare i Skåne.

Dödade elva får

Förra året dödades omkring 400 får i Sverige. Siffror som anses säkra eftersom anmälda vargattacker inspekteras av länsstyrelsens rovdjurshandläggare. Tidigare i år som det var mycket uppmärksamhet kring en varg som vandrat ner till Österlen i Skåne så dödade en hund elva får vid ett angrepp. Det berättar rovdjurshandläggaren Bertil Nilsson för Ekot.

I princip alla hundar kan – under vissa omständigheter – jaga tamdjur, berättar Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig på Viltskadecenter. Ofta kan det röra sig om vanliga sällskapshundar.

Angriper vilt

– Det finns ingen ras som är särskilt exponerad. Det handlar i regel om att hundägarna inte har den koll som behövs. Många tror inte att deras hundar är kapabla att orsaka sådan skada.

Förutom att attackera får eller andra tamdjur kan hunden också ge sig på vilt som rådjur, hare eller fåglar.

– Det är ett jättebekymmer, säger Inga Ängsteg.

Det finns ingen statistik på hur många får som angrips av hund. I de flesta fall gör hund- och fårägare upp i godo. Allriskförsäkringen på hemförsäkringen kan täcka skador som hunden orsakar på får.

Olika bett

Som regel biter vargar ovanifrån med kraftiga bett i nacken, över ryggen eller med höga bett bak i låren.

– Det som kännetecknar hundangrepp är ofta många, låga bett. De är inte så distinkta, säger Inga Ängsteg.

Hon poängterar att det för en fårägare är lika illa om en hund eller en varg står för skadorna. Det kan vara svårt att skilja hund- och vargbitna får åt.

– Det är viktigt att inte förringa vargangreppen. De som ringer ut besiktningsmännen gör det inte i försök att lura länsstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.