Amerikanska myndigheter varnar nu för att röka e-cigaretter. Foto: Maja Suslin/TT

Hundratals amerikaner akut sjuka efter att ha rökt e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Delstatliga och federala hälsomyndigheter i USA utreder just nu om föroreningar eller förfalskade ämnen ligger bakom drygt 350 fall av lungsjukdomar hos amerikaner som har rökt e-cigaretter. Fallen är spridda över hela 29 delstater.

Det är Washington Post som uppger att de mystiska sjukdomsfallen i princip fördubblats sedan de började dyka upp i förra veckan. Enligt tidningen fokuserar myndigheterna bland annat på e-cigarettsprodukter som uppges innehålla THC, ett aktivt ämne i cannabis.

Minst 354 personer i 29 delstater har insjuknat och det är det snabba sjukdomsförloppet som gör att myndigheterna misstänker någon typ av förorening.

Centers for Disease Control and Prevention, CDC, är den myndighet som leder undersökningen och de varnar nu alla som röker e-cigaretter, eller vape som det också heter, för att köpa produkter på svarta marknaden.

– Vi har börjat undersöka vilka lösningsmedel som används, och det kan skifta väldigt mycket. Särskilt när det gäller piratkopior och produkter på svarta marknaden. Det här inkluderar ommärkt lösningsmedel som används när man gör sina egna vapeoljor, säger en tjänsteman vid CDC till Washington Post.

”Måste sluta använda olagliga THC-produkter”

Scott Gottlieb, tidigare högt uppsatt tjänsteman på Food and Drug Administration, FDA, är inne på ett liknande spår:

– Det är troligtvis något de lägger i för att göra det lättare eller billigare att mixa som ligger bakom, säger han.

Hittills ska en person ha dött som en direkt följd av sjukdomen medan många andra tvingats till sjukhus. Då man ännu inte vet exakt vad som är fel – de som blivit sjuka ska ha rökt både cannabis och vanligt nikotin – har myndigheterna nu gått ut och varnat de miljontals amerikaner som röker e-cigaretter.

Samtidigt får myndigheterna kritik för att vara alarmistiska. Michael Siegel, professor vid Boston University, är en av dem som anser att e-cigaretter kan hjälpa folk att sluta röka vanliga cigaretter.

– Men folk måste sluta använda de här olagliga THC-produkterna, säger han till Washington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.