Hundratals utbildningar kan ställas in i höst

Uppdaterad
Publicerad

Över 400 utbildningar kan ställas in i höst eftersom ingen student blivit antagen till dem. Det visar en undersökning som SVT har gjort.

Av landets 3.385 utbildningar har 427 stycken, det vill säga 13 procent, inte fått en enda behörig sökande.

– Det är en hög siffra. Det visar att det här är program som de sökande inte är intresserade av. Jag tror att högskolorna skulle tjäna på att vara tydligare när de beskriver vad programmen de erbjuder innehåller och bli bättre på att marknadsföra sina utbildningar, säger Carina Hellgren, utredare och avdelningschef på Universitets-och högskolerådet, UHR.

Språk- och lärarutbildningar värst drabbade

De värst drabbade är olika lärarprogram följt av utbildningar inriktade på språk. På Stockholms universitet finns det 71 program som ingen behörig sökt sig till, framförallt handlar det om kandidatprogram i moderna språk.

Det kan ibland ta upp till två år att sätta ihop ett program, men finns det inte tillräckligt många som söker kan utbildningar läggas ner.

– Det finns alltid program som aldrig söks, och det har tidigare lett till att de läggs ner eller att högskolorna helt enkelt får utveckla dem, säger Carina Hellgren.

Utbildningar med noll antagna: 427,  andel av totalen 13 %

Utbildningar med en antagen: 188, andelen av totalen 6 %

Utbildningar med två antagna: 98, andelen av totalen 3 %

Utbildningar med tre antagna: 85, andelen av totalen 3 %

Utbildningar med fyra antagna: 88, andelen av totalen 3 %

Utbildningar med fem antagna: 89, andelen av totalen 3 %

Antal utbildningar med mindre än fem sökanden: 975, andelen av totalen 29 %

Totalt antal utbildningar 3.385

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.