”Knacka på eller fråga om ni ska ta en kopp kaffe. Det kan vara en livsavgörande fråga”, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg. Foto: Tomas Hallstan, SVT

Hundratusentals svenskar lever socialt isolerade: ”Förskräckligt”

Publicerad

Varje vecka hittas människor som legat döda en längre tid i sina hem utan att någon reagerat. Samtidigt visar statistik att hundratusentals svenskar lever socialt isolerade – och att pandemin påverkat ensamheten och måendet bland äldre negativt.

Elen var avstängd och posthögen nådde upp till brevinkastet. Men hyresavgiften betalades via autogiro och hyresvärden har därför inte haft någon anledning att knacka på.

Till slut reagerade en granne och ringde polisen.

Den äldre mannen som i måndags hittades avliden i en lägenhet i södra Stockholm har troligtvis legat där i mer än två år, enligt SVT:s uppgifter.

”Det är oerhört sorgligt att en människa kan gå bort utan att det uppmärksammas, och inte vara saknad under så lång tid”, skriver Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem som är hyresvärd för den aktuella lägenheten.

”Det är förskräckligt”

Fallet är inte unikt. Enligt tidigare uppgifter från polisen hittas det i Sverige i genomsnitt flera personer i veckan som har legat döda en månad eller mer.

– Två år är en lång tid. Det är förskräckligt att inte en enda människa eller myndighet har saknat den här mannen, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Enligt Statistiska centralbyråns senaste siffror från innan coronapandemin beräknades runt 300 000 personer vara socialt isolerade i Sverige. Mest ensamma är de äldre där var tionde person över 75 år levde socialt isolerad.

Knacka på hos grannen

Samtidigt visar studier sammanställda av Folkhälsomyndigheten att pandemin påverkat ensamheten och måendet bland äldre negativt.

– Det här med ofrivillig ensamhet leder ganska snart till ohälsa. Under pandemin har gemenskapen gått på sparlåga under alldeles för lång tid och för alldeles för många. Det har gjort att många inte mår så bra och det kommer ta tid att reparera det, säger Christina Tallberg.

Hon menar att hela samhället behöver hjälpas åt för att motverka ensamheten och inte bara umgås i den egna slutna kretsen.

– Har man en granne som bor ensam – knacka på eller fråga om ni ska ta en kopp kaffe. Det kan vara en livsavgörande fråga, säger Christina Tallberg.

SVT har sökt socialminister Lena Hallengren (S) för en kommentar.

Fyra andra uppmärksammade fall

November 2019: Kallades ”Stockholms ensammaste man”

Det mest uppmärksammade fallet de senaste åren handlar om en man i 80-årsåldern som hittades avliden i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm hösten 2019.

Hans räkningar betalades via autogiro och ingen märkte att han försvann. Först efter närmare fyra år larmade grannar till hyresvärden som i sin tur kontaktade polisen. SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammade mannen som kallats för ”Stockholms ensammaste” i ett program tidigare i år.

November 2014: Kvinna låg död i minst två år

Trots att Länsstyrelsen fick rapporter om att räkningar var obetalda, att posten låg i högar och att ingen sett till kvinnan så dröjde det en längre tid innan lägenhetsdörren i Karlstad öppnades. Kvinnan i 70-årsåldern hittades avliden och bedömdes ha legat där i två år.

Juni 2013: Hittades vid vräkning

Mannen hade inte betalat hyran på länge och skulle vräkas. När Kronofogden tog sig in i lägenheten i centrala Stockholm hittades han död. Mannen, som var i 60-årsåldern, hade legat död i 18 månader.

Maj 2013: Man låg död i två år

Det var när hyresvärden skulle göra ett stambyte som mannen i 50-årsåldern hittades avliden i lägenheten i Stockholm. Han hade då varit död i två år.

Trots tidigare fönsterbyte på fastigheten och post som nådde upp till brevinkastet var det ingen som hade reagerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.