Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen från dagens presskonferens. Foto: TT/SVT

Polisens säkerhetsarbete i Visby ifrågasätts efter mordet

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren riktas nu kritik mot säkerhetsarbetet i Almedalen.   
– Varför har inte Säpo koll på att en person med kopplingar till NMR går runt med kniv i Almedalen? säger Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

På väg hem från Almedalsveckan skrev chefredaktören Helle Klein en ledartext som riktar kritik mot polisen och säkerhetspolisens förebyggande säkerhetsarbete i Almedalen.

– Knivmordet mördade en människa och har sargat Almedalen som idé, varför har inte Säpo koll på att en person med kopplingar NMR går runt med kniv i Almedalen? säger Helle Klein till SVT.

Enligt kammaråklagare Petra Götell är kopplingarna till NMR inte en central del i den pågående utredningen. Hon anger att Ing-Marie Wieselgren var måltavlan på grund av sin yrkesprofil och att dådet var ”riktat mot psykiatrin”.

– Ett hat mot psykiatrin, ja, det kanske är hans motiv men han har länge befunnit sig i en våldsbejakande miljö, Säger Helle Klein. 

”Kan inte hålla koll på alla” 

På polisens presskonferens under onsdagen fick Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland, frågor om de kunde ha förhindrat mordet. 

– Tyvärr är det så att det finns människor med psykisk ohälsa och vi kan inte ha kontroll på det. Det är en utmaning att bland 40 000 besökare hålla koll på vad det är för människor som besöker, tragiskt nog, sa han. 

– Relationen till NMR är uppgifter i media som vi tittar på, sa Fredrik Persson.

Inga ytterligare säkerhetsåtgärder

Polisen och Säpo har efter händelsen bedömt att man inte behöver vidta några ytterligare säkerhetsåtgärder i Almedalen.  

“Avseende hotbilden mot Almedalsveckan delar vi polisens bild att den inte förändrats till följd av den tragiska händelsen i onsdags. Det är en utmaning att förhindra att något kan inträffa vid stora, öppna arrangemang med många besökare och deltagare”, skriver Säpo till SVT.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.