Nostalgi: När text-tv var det nya svarta Foto: SVT/Arkiv

Hurra! Nu firar text-tv 40 år!

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 mars är det 40 år sedan SVT Text publicerade sin första nyhetssida. Då lite i smyg, men med åren fick SVT Text allt mer pondus och växte till Sveriges största massmedium, toppat med runt tre miljoner användare. Dagligen. Året runt.

Text-tv – din teleprinter i vardagsrummet. Ja, så kunde det heta i text-tv:s barndom.

Den 12 mars är det precis 40 år sedan text-tv, numera SVT Text, publicerade sin första nyhetssida.

– Starten skedde lite i smyg, men med åren fick vi allt mer pondus och växte till Sveriges största massmedium med över tre miljoner användare, säger Thomas Jonasson, en av SVT Texts reportrar.

På 80-talet växte text-tv rejält, och på 90-talet blev SVT Text en av de riktigt stora nyhetssuccérna. Publiken reagerade positivt på snabbheten, det minimala formatet och den enkla grafiken.

– Dessutom hade text-tv-pionjärerna Björn Grundel och Torbjörn Jacobsson hittat en suverän formel för att lotsa användarna rätt. Nyheter på 100-sidorna, ekonomi 200, sport 300, väder 400, blandat  500, tv-information 600, innehållsförteckning 700 och UR på 800.

– Många andra tv-kanaler ville haka på SVT-Text-succén, men nådde aldrig samma klass. De blev mer klotterplank, och därefter lade de ner sin nyhetsbevakning, säger Thomas Jonasson.

En sida på text-tv har inga bilder, utrymmet att skriva på är hårt begränsat: på max 14 rader med plats för 37 tecken på varje rad, totalt 518 tecken, ska allt in – när, var, hur, vem och varför måste få plats.

377 gör entré

Efter ett par år föddes text-tv:s riktiga klassiker, sidan 377 – målservice. Sidan har blivit klassisk bland sportintresserade, Aftonbladets krönikör Marcus Leifby har flera gånger skrivit om sin kärlek till text-tv och framförallt sidan 377, som han kallat ”nördarnas heliga Graal”.

När sidan 377 hyllades med ett eget konto på Twitter sade SVT:s sportreporter och kommentator Ola Bränholm att ”text-tv är sportnördens bästa vän”.

Tunga sportprofiler som Arne Hegerfors och Ralf Edström har berättat om hur de använder sidan i stort sett varje dag.

– Det började med gamla Tipsextra då Leif Larsson och Lars-Gunnar Björklund körde ”pling i rutan”. Det var ju jävligt populärt. Men de körde bara engelsk fotboll och inte ens hela säsongen. Vi märkte att det fanns en efterfrågan, säger Torbjörn.

– Vi hade direktkontakt med en snubbe i London, Dennis Hitchcock, som tittade på tv-bilder från matcherna och så berättade han för oss: ”nu har Middlesbrough gjort 1-0”.

Bara några få på redaktionen

SVT Text sitter mitt i SVT:s digitala nyhetshav i tv-huset på Gärdet i Stockholm. I kulissen finns den livesändande Morgonstudion, och i direkt anslutning till SVT Text sitter breakingdeskarna online som gör svt.se, video och direktsändningar. Men på SVT Text jobbar bara några få reportrar.

– SVT Text är en av Sveriges minsta redaktioner. Ofta är det bara en journalist i arbete, ibland två eller tre. Ändå, i och med att vi sitter i hjärtat av nyhetsdeskarna, känns det emellanåt som om vi är själva navet i nyhetsverksamheten, säger Rigmor Karlsson, reporter.

Än i dag är SVT Text, med cirka 1,3 miljoner dagliga användare, större än både Rapport och Aktuellt och i nivå med besöken på svt.se – trots retrokänsla i layouten.

– När vi startade var text-tv:s nyheter en föregångare till nyheter på webben – ett sätt för publiken att själva kunna välja vad de ville läsa mer om.  Den strikta nyhetsvärderingen och det korta formatet ger möjlighet att snabbt få en överblick över dagens viktigaste nyheter och i skarpa nyhetslägen är det många som uppdaterar sig hos oss. Jag är stolt över att vi lyckats engagera vår publik med text-tv under 40 år, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Ofta spekuleras det om att SVT Text ska läggas ner, men det är långt från aktuellt, berättar reporter Erik Aldaeus.

– Visserligen är guldåren över, men vi har lyckats behålla en stor och engagerad publik. Segertåget fortsätter, om än i mindre skala, säger han.

1978: Åke ”Bob” Holmberg utses till projektledare. Senare samma år anställs de två första medarbetarna

1980: SVT:s styrelse beslutar att permanenta text-tv i Sverige

1984: Redaktionen tvingas stänga två veckor under hösten på grund av personalbrist

1985: Resultaten från den engelska fotbollen börjar publiceras

1991: Det stora genombrottet för text-tv sker i samband med kriget vid Persiska viken. Utvecklingen följs av rekordpublik

1995: Text-tv byter namn till SVT Text

1999: Firar 20 år och slås ihop med onlineredaktionen

2019: SVT tar bort spelinnehåll från ATG och Svenska Spel efter att nya spellagen införts 1 januari

12 mars 2019: Firar 40 år!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.