Husdjur drabbade av sjukhussjukan

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade sjukhussjukan har dykt upp också hos veterinären. Två svenska hundar och en katt har smittats av den motståndskraftiga bakterien som i värsta fall kan leda till döden.

Det är första gången som smittan har hittats hos svenska husdjur, rappor- terar SR:s Vetenskapsradion.

Fallen har rapporterats från det stora regiondjursjukhuset i Bagarmossen i Stockholm.

För närvarande pågår smittspårning för att ta reda på hur djuren har kommit i kontakt med bakterien.

Svårbehandlat tillstånd

-Eftersom det är risk att smittan kommer från människa så är det viktigt för oss att veta om vi har det här latent hos personalen eller inte, säger Margareta Wellander, veterinär på djursjukhuset, till Vetenskapsradion.

Sjukhussjuka orsakad av så kallade MRSA-bakterier, motståndskraftiga mot de typer av antibiotika som brukar sättas in mot infektionen, är ett svårbehandlat tillstånd. Infektionen kan ge bestående men. Den kan orsaka infektion i skelett eller leder och i värsta fall blir utgången dödlig. Smittan är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.

Antalet anmälda fall av smitta med MRSA hos människa har ökat med 38 procent i Sverige sedan 2004, enligt Smittskyddsinstitutet.

Fakta: Sjukhussjuka

• Gula stafylokocker (Staphylococcus aureus) är bland våra vanligaste omgivningsbakterier. De flesta barn och vuxna är periodvis bärare.

• Gula stafylokocker är den vanligaste orsaken till variga sårinfektioner. Inkapslade bakterier ger upphov till bölder eller varhärdar. Ett speciellt problem är sådana infektioner i vårdmiljö (sjukhussjuka).

• Infektioner med bakterieväxt i blodet och på hjärtklaffar är mycket allvarliga och förknippade med hög dödlighet. Gula stafylokocker kan också orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och infektion i skelett och leder.

• Så kallade meticillinresistenta gula stafylokocker (MRSA) har utvecklat motståndskraft mot den antibiotika som vanligen används mot stafylokockinfektioner. Svåra infektioner kan då enbart behandlas med ett fåtal, mycket dyra intravenösa antibiotika med svåra biverkningar.

Smittskyddsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.