Hushållsmaskiner kan orsaka skada

Uppdaterad
Publicerad

Det är praktiskt att sätta på diskmaskinen eller tvättmaskinen innan man går till jobbet. Det är dock inte helt riskfritt att lämna hushållsmaskiner i gång utan tillsyn.

-Våra hushållsmaskiner är tillförlitliga, men det händer då och då att de blir överhettade och orsakar bränder, säger Anders Lundberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Ju äldre hushållsmaskinen är desto större är risken för att isolering, säkringar eller sladdar har brister.

-För att minska brandrisken ska man inte packa för fullt med kläder i tvättmaskinen eller torktumlaren. Det är också viktigt att tömma dammfilter och hålla rent runt maskinerna, säger Lundberg.

Under 15-årsperioden 1996-2010 orsakade hushållsmaskiner drygt 3.200 bränder som räddningstjänsten ryckte ut på.

-Bränder i hushållsmaskiner är betydligt vanligare än så eftersom räddningstjänsten väldigt sällan larmas till många brandtillbud där någon i familjen snabbt släckt branden eller där branden inte spridit sig utan begränsats till den apparat eller maskin där den uppstod.

Vill man känna sig trygg bör man undvika att lämna hushållsmaskiner i gång när man lämnar bostaden eller när man sover. Man riskerar dock inte att förlora någon ersättning från försäkringsbolagen om en skada uppstår av en maskin som lämnats utan tillsyn.

TT

Fakta: Hushållsmaskinen en brandrisk

Spisen är den hushållsmaskin som startar flest bränder i våra hem – oftast för att vi glömt bort att vi har något på en het platta.

Även våra vanligaste hushållsmaskiner som tvätt- och diskmaskiner orsakar drygt 220 bränder varje år.

Räddningstjänsterna ryckte under åren 1996-2010 ut på närmare 95.000 bränder i bostäder.

Så här många brandutryckningar orsakades av hushållsmaskiner under den perioden.

•Spis: 14.384

•Tvättmaskiner: 1.445

•Torktumlare: 1.075;

•Diskmaskin: 561

•Torkskåp: 174

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.