I studien, som publiceras i American journal of clinical nutrition, följdes 5.000 kvinnor i åldrarna 60-69 år under tio år. De som åt ett hälsosamt urval av husmanskost hade 30 procent lägre dödlighet än andra.
Men chefsnutritionisten Annica Sohlström på Livsmedelsverket är kritisk och hävdar att både medelhavs- kost och nordisk mat är bra så länge man följer näringsrekommendationerna.
Geografiskt begränsat
Men all husmanskost är inte lika bra. De som klarade sig sämst i studien åt en onyttigare variant av holländsk husmanskost, med mer potatis, kött och alkohol och mindre frukt och grönsaker.
Tidigare forskning har klarlagt att medelhavskost onekligen påverkar hälsan positivt, något som få forskare numera betvivlar. Men de positiva hälsoeffekterna är tydligast i Spanien och Grekland och avtar sedan gradvis norrut, vilket förbryllar forskarna.
Hitta kvalitetsmat
– Jag tror att naturen gjorde så att varje land har något bra att äta. Invånarna har sedan under århundradena lärt sig att hitta kvalitetsmaten och det präglar husmanskosten i olika länder. De som valde fel klarade sig inte bra och dog, säger Alicja Wolk vid Karolinska institutet till Svenska Dagbladet.
Hon påpekar att vi i Sverige bland annat har mycket fet fisk och raps, som båda bidrar med Omega-3-fetter och mer fiberrikt bröd än i medelhavsländerna. Det svenska klimatet lämpar sig också bra för rotfrukter.
Fakta: Husmanskost
Ordet husmanskost kommer efter husmand, en ägare till ett litet hus utan tillhörande jord.
Husmanskost var ursprungligen en sammanfattande benämning på enkel och billig mat som åts på landet. Numera betecknar ordet vanligtvis traditionell svensk mat som har lågt inköpspris, är dryg och med stort mättnadsvärde eller med andra ord klassisk vardagsmat.
Husmanskostens råvaror är inhemska: Fläsk i alla former, fisk, grova spannmålsvaror som fullkorn, potatis och andra rotfrukter. Tids- och omsorgskrävande matlagningsmetoder som redningar och långkok är vanliga. Kryddor används i begränsad mängd.
Exempel på svensk husmanskost är kroppkakor, rotmos med fläsk, köttbullar, ärtsoppa, pannkakor, inkokt lax, fiskbullar, palt, raggmunk, kåldolmar, surströmming, rabarberkräm, nävgröt och pytt i panna.
Husmanskosten har under senare tid genomgått en viss renässans efter att kända kockar som Tore Wretman presenterat moderniserade varianter på klassiska svenska rätter. I denna ”nouvel husman” har man ofta minskat på användandet av fett, infört vissa nya råvaror och ändrat vissa tillagningsmetoder.
Nationalencyklopedin, Wikipedia