Den kraftiga vinden skickade ett tak in i fönstret på ett hus i Askøy utanför Bergen i Norge. Foto: Marit Hommedal/TT

Människor blåste omkull i Norge – ny storm på väg mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen och natten drog stormen in över Norge. Hustak flög och människor blåste omkull. Nu kommer nästa höststorm – och den drar även in över Sverige.

– Det kan bli orkanstyrka över havet under fredagen, säger Deana Bajic, SVT:s meteorolog.

I natt fick Norge känna på rejält höstväder för första gången i år. På Kvamsfjellet i Jølster uppmättes vindarbyar med orkanstyrka på 45,6 meter i sekunden.

Stormen ställde till det rejält på flera håll i landet. Utemöbler flög in genom fönstret på en restaurang i Os. Hustak flög, broar stängdes och på Fleslands flygplats i Bergen var vinden så kraftig att sex personer blåste omkull, enligt TT.

Ny storm på väg – till Sverige

Den norska stormen fortsätter nu norrut. Den har känts av i de svenska fjälltrakterna under natten men förväntas inte komma längre österut än så. Faran är däremot inte över. Söderifrån kommer nu i stället en ny lika stark storm – och den väntas ta sig in i Sverige på fredagskvällen.

Meteorologisk institutt har redan utfärdat en orange varning för stora delar av södra Norge under fredagskvällen – motsvarande Klass 2-varning i Sverige. SMHI har ännu inte utfärdat någon varning utan skriver om risk för stormbyar. Men SVT:s meteorolog konstaterar, under torsdagsmorgonen, att det mest största sannolikhet kommer ändras till en varning under dagen.

– Det kan bli orkanstyrka över havet under fredagen och längs kusterna är det åtminstone stormbyar, säger Deana Bajic, SVT:s meteorolog.

Risk för orkanstyrka

Enligt Bajic kan vi vänta oss stormbyar på 25-30 m/s på västkusten under fredagskvällen. Längs kusten kan det även förekomma vindbyar med orkanstyrka på enskilda platser. Kraftigast vind väntas i Västra Götaland och i södra Värmland.

– Sedan fortsätter den norrut under natten mot lördagen men den försvagas då. Det blir friska vindar men inte storm, säger Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.