Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag började som väldigt ung, jag var liten, kanske runt åtta nio år”. Juan och Leo drogs in i kriminalitet i tidig ålder: ”Det var dö eller dödas” Foto: SVT

Droger, vapen och våld – kritik mot 177 HVB-hem som tar emot unga kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Unga som placeras på HVB-hem för att komma bort från sitt kriminella liv, riskerar att hamna i hem där droger är lättillgängliga och unga misshandlas. SVT Nyheter har kartlagt 177 HVB-hem som fått kritik av myndigheterna i år och förra året.

— Jag såg personal som slog de yngre, berättar Leo, som bott på ett av hemmen.

Leo och Juan är bara två av alla de unga som placerats på HVB-hem för att komma ifrån kriminell miljö, men utsätts för brott eller droghandel där, visar SVTs granskning.

En mamma säger i en domstolsförhandling att hon inte vill att hennes son ska tillbaka efter att han blivit rånad och misshandlad på HVB-hemmet Villa Bråviken “eftersom det finns kriminella ungdomar på HVB-hemmet och det är negativt för hans beteende.”

– Ska vi kunna lukta oss till om de är gängkriminella? säger Tugrul Yarsuvat, ny föreståndare på Villa Bråviken.

Allvarliga missförhållanden

SVT Nyheter har granskat 177 HVB-hem som fått kritik för brister under förra året och hittills i år. Det handlar om allvarliga missförhållanden – inspektörerna hittar hem där personal har gjort våldsamma nedläggningar, hem där det ofta förekommer droger och hem med våldsamma bråk och misshandel mellan unga.

På över en tredjedel av hemmen är det otryggt, och på en handfull hittade inspektörerna både vapen och gängkriminella.

Det finns också exempel på hem där ungdomar varit påverkade av droger, handsprit och ”boffning” av bensin på boendet. På ett HVB-hem mådde ett barn så dåligt att det, efter upprepade larm till personalen, tände eld på sig själv.

Ivo: ”Smittoeffekter”

Många av hemmen har inte arbetat tillräckligt mycket med sina lämplighetsprövningar, för att se om de unga som placeras tillsammans verkligen passar ihop.

Att blanda unga med olika problem som pågående missbruk, kriminalitet och självskadebeteenden kan vara väldigt skadligt och leda till så kallade ”smittoeffekter”, påpekar Ivo.

Fotnot: SVT har bytt namn på killarna av säkerhetsskäl, Leo och Juan är inte deras riktiga namn

Kritiserade hemmens svar

* Villa Bråviken är ett av de HVB-hem som får skarp kritik av Ivo, bland annat för att ha tagit in ungdomar med omfattande och pågående missbruk, kriminellt beteende och kopplingar till kriminella nätverk utan att ha tillstånd för det eller personal som kan klara av det. Ändå har de fortsatt tillstånd av Ivo.

Villa Bråviken får kritik av Ivo för att ha tagit emot ungdomar som de inte kunde klara av eller har tillstånd för, som var gängkriminella eller har ett pågående missbruk.

– Hur ska vi kunna veta om ungdomen använt droger i två år, eller tre år? säger Tugrul Yarsuvat, ny föreståndare på Villa Bråviken.

– Om det nu var så allvarligt, varför har de då inte varit o kollat upp sedan i våras?

Villa Bråviken har inte heller varit bemannat på ett sådant sätt att det säkerställt ungdomarnas trygghet och säkerhet, konstaterade Ivo.

– Det stämmer, men det var under den tidigare regimen, säger Tugrul Yarsuvat.

De har tagit kritiken på allvar, säger ledningen idag, och har bytt behandlingsmetod.

– Idag är allt tipptopp i verksamheten.

* På Active HVB Pojkar i Linköping har man om och om igen tagit emot unga killar som man inte har kunnat hjälpa, skriver Ivo. Men föreståndaren svarar att det inte är hemmets fel:

“En ungdom åkte utomlands till familj i hemlandet. En annan ungdom var inte motiverad och var bara inskriven i en vecka. En skrevs ut eftersom han påverkade en annan ungdom negativt. Den sjunde tog droger. En ungdom var delaktig i en skjutning.”

SVT Nyheter har sökt Active HVB Pojkar.

Vad visade SVTs granskning av HVB-hem?

SVT Nyheter har begärt ut en lista från Ivo med de hem som fått kritik under 2022 och första halvåret 2023.

Antalet HVB-hem som fått kritik som vi kunnat ta del av var 177. 

Av dem hade 19 hem återkommande våld, både mellan personal och unga och mellan ungdomar.

56 hem hade konstaterad otrygghet bland barnen och ungdomarna, på 22 hem hade man problem med återkommande droger på boendet och på fyra hem kunde Ivo konstatera att det funnits vapen. 

På åtta boenden nämner Ivo att det funnits grovt kriminella unga inskrivna på boendet utan att de haft tillstånd för det, och på fem är det uttalat att ungdomarna är inblandade i gängkriminalitet.

Genom att först gå igenom alla inspektionsprotkoll med hjälp av AI kunde vi se vilka som hade störst problem, och läsa de granskningarna mer noggrannt. Men eftersom AI-språkmodellen var opålitlig och ibland blandade ihop hem eller hallucinerade fakta, så kontrollerades allt manuellt. Sedan gjorde vi en extra kontroll genom att slå samman samtliga pdfer med inspektioner och fritextsöka på ”droger” ”våld,”,”vapen” och “kriminell.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.