Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Stina Stjernkvist/TT/SVT

Ivo-chefen: ”Vi har blivit hårdare”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora problem på många av landets HVB-hem visar SVTs granskning.  

Men Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som granskar hemmen, har blivit hårdare.  

– Vi använder den verktygslåda vi har, säger avdelningschef Marie Åberg.

Det började för tre år sedan, i november 2020 när SVT Nyheter publicerade en stor granskning om brister på HVB-hem fick Ivo ett regeringsuppdrag att förstärka tillsynen av socialtjänstens handläggning av ärenden om stöd och skydd till barn och unga.

I år kom de med sina slutsatser: barnets bästa inte alltid är avgörande för socialtjänstens beslut. Barn har placerats i verksamheter som inte kan tillgodose barnens behov. 

Kriminalitet och droger på HVB-hem

SVT Nyheter kan i en ny kartläggning av kritiken mot hemmen under 2022 och hitintills 2023 se att det fortfarande finns HVB-hem som håller öppet trots allvarliga problem med droger, kriminalitet och till och med vapen.

Men Ivo har blivit hårdare, säger Marie Åberg, avdelningschef på Ivos avdelning Nord. Det handlar om att de följer upp tidigare konstaterade brister och fattar skarpare beslut, säger hon. Både genom förbud eller att de återkallar tillstånd. 

Fler hem stängs 

Ivo har stängt fler hem. Stängningarna har gått upp från två ärenden per år under 2018 till 16 stycken under 2021, samma år 5-årige John Walter drunknade placerad på ett HVB-hem i Hagfors.

Följande år, 2022 hade Ivo 10 stängningsärenden och hitintills i år har fyra HVB-hem mist sina tillstånd. Bland dem Hällekils gård utanför Örebro där Ivo bedömde att det föreligger fara för de inskrivnas liv, hälsa och personliga säkerhet. Där fanns drogförsäljning, våld och gängkriminella, trots att hemmet inte hade tillstånd att ta emot unga med så allvarliga problem.

Marie Ågren tycker inte att myndigheten misslyckats med tillsynen trots att det kan gå många år av kritik och osäker verksamhet innan ett HVB-hem stängs.

Vad visade SVTs granskning av HVB-hem?

SVT Nyheter har begärt ut en lista från Ivo med de hem som fått kritik under 2022 och första halvåret 2023.

Antalet HVB-hem som fått kritik som vi kunnat ta del av var 177. 

Av dem hade 19 hem återkommande våld, både mellan personal och unga och mellan ungdomar.

56 hem hade konstaterad otrygghet bland barnen och ungdomarna, på 22 hem hade man problem med återkommande droger på boendet och på fyra hem kunde Ivo konstatera att det funnits vapen. 

På åtta boenden nämner Ivo att det funnits  grovt kriminella inskrivna på boendet utan att de haft tillstånd för det, och på fem är det uttalat att de är inblandade i gängkriminalitet.

Genom att först gå igenom alla inspektionsprotkoll med hjälp av AI kunde vi se vilka som hade störst problem, och läsa de granskningarna mer noggrannt. Men eftersom AI-språkmodellen var opålitlig och ibland blandade ihop hem eller hallucinerade fakta, så kontrollerades allt manuellt. Sedan gjorde vi en extra kontroll genom att slå samman samtliga pdfer med inspektioner och fritextsöka på ”droger” ”våld,”,”vapen” och “kriminell.” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.