Både Danielle Gyllenpalm och pensionären Kjell Nejdefeldt bor i kommunala Tyresöbostäders hem och kommer få sina hyror höjda i år igen. Foto: SVT

Hyreshöjningar trots kraftigt sänkta räntekostnader

Publicerad

Nästan alla svenska bostadsbolag har höjt hyran varje år de senaste tre åren. Trots att de flesta fastighetsbolag har fått kraftigt sänkta räntekostnader.

– De höjer hyrorna jämt. Varje år. Det är åt helvete, säger pensionären Kjell Nejdefeldt som bor i ett av kommunala Tyresöbostäders hyreslägenheter i Granängsringen. Där har han bott sedan 1969.

Räntekostnaden är ofta en av bostadsbolagens största kostnader. Tyresöbostäder är inget undantag. Därför har Riksbankens räntesänkningar de senaste åren varit en jackpot för alla fastighetsbolag med stora lån. Och nu när Sverige har minusränta har räntekostnaderna för många bolag aldrig varit så låga. Tyresöbostäder fick sina räntekostnader sänkta mellan 2013 och 2014 med cirka nio miljoner kronor till cirka 34 miljoner. Den nya minusräntan kommer ge ännu lägre kostnader.

#BOSTADSÖKES

Sålde till bostadsrättsförening

Dessutom sålde Tyresöbostäder en av sina fastigheter till en bostadsrättsförening vilket gjorde 2014 till ett rekordvinstår. Men hyrorna höjdes ändå. Det året höjdes hyrorna med 1,4 procent, året efter med 0,95 procent. I år blir höjningen 0,75 procent och nästa år också 0,75 procent.

Under 2015 var inflationen i Sverige noll, åren innan var det negativ inflation. Det vill säga att genomsnittspriserna sjönk. Enligt fastighetsbolagen har bolagen haft kostnadsökningar på flera områden. Men flera av de prisnedgångar som varit påverkar också fastighetsbolagen. Oljepriset har sjunkit kraftigt. Elpriset är det lägsta på många år och priset på vitvaror sjunker. Trots det är det få bostadsbolag som sänker hyrorna.

”Idioti”

Danielle Gyllenpalm har bott i Tyresöbostäder i hela sitt liv. Hon är upprörd att bolaget åter höjer hyrorna.

– Jag tycker det är idioti. För de har inte gjort några drastiska ändringar, renoverat eller sådana saker, säger hon.

Leif Kennerberg är kristdemokratisk politiker och styrelseordförande i Tyresöbostäder.

– Vi ville ha en liten höjning för att kunna kapitalisera nya byggnationer. Vi har landat på 0,75 procent under en tvåårsperiod i förhandlingar med Hyresgästföreningen. Och det var de som föreslog nivån, säger han.

Varför ser man i Sverige aldrig hyressänkningar?

– Det kan inte jag svara på, säger Leif Kennerberg och skrattar.

”Vi är inte för snälla”

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tycker inte föreningen varit en svag förhandlingspart trots hyreshöjningar.

– Vi är inte för snälla i förhandlingarna. Vi gick ut i år med ett nollbud och det har varit tuffa förhandlingar i år, säger hon.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet