Foto: TT

Hyreshöjningarna blir för höga – nu byter bolagen strategi

Uppdaterad
Publicerad

Renoveringarna av det så kallade miljonprogrammet har kommit halvvägs och nu ökar renoveringstakten. De senaste åren har upprustningarna gång på gång lett till väldigt kraftiga hyreshöjningar och många hyresgäster har tvingats flytta när hyran blivit alltför dyr. Nu byter bostadsbolagen strategi för att undvika nya chockhöjningar.

– Vi har aldrig haft det här läget i Sverige. Aldrig någonsin har man behövt renovera så här mycket bostäder på en gång, säger Christ Österlund, finanschef på SABO, som är branschorganisationen för cirka 300 allmännyttiga bostadsföretag, till SVT Nyheter.

Många hus i de så kallade miljonprogramsområdena (bostäder som byggdes 1965-1975) ska snart fylla 50 år och upprustningsbehovet är enormt. SABO uppskattar att renoveringarna kommer att kosta mellan 200 och 500 miljarder kronor och i huvudsak finansieras upprustningarna via hyror.

Alla är överens om att det behövs renoveras – men hur stora hyreshöjningar är rimliga? I många fall de senaste åren har upprustningar lett till väldigt stora hyreshöjningar, vilket har tvingat många hyresgäster att flytta eftersom det helt enkelt har blivit för dyrt att bo kvar efter renovering.

Många måste flytta

Enligt Boverket så flyttar 25 procent, eller var fjärde hyresgäst, i samband med renoveringar. I en kontrollgrupp utan renovering flyttar endast 14 procent.

”De som flyttar till följd av renoveringarna gör det eftersom de antingen inte längre har råd att bo kvar eller eftersom de inte prioriterar att lägga mer pengar på sitt boende,” skriver Boverket.

Att många tvingas flytta på grund av höjda hyror är något som Hyresgästföreningen kallar ett växande samhällsproblem.

– Man kanske får rycka upp barnen från förskolan. Man kanske får byta jobb. Detta är ett växande samhällsproblem, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, till SVT Nyheter.

I värsta fall tvingas en hyresgäst flytta flera gånger, när även det ”nya” billiga boendet ska renoveras.

Olika renoveringsnivåer

Erik Elmgren menar att bostadsbolagen i många fall överrenoverar medvetet för att kunna höja hyrorna.

– Vi ser en trend där hyresvärden gör mer renoveringsåtgärder än man behöver, just i syfte att kunna höja hyran. Detta sker framför allt i större städer med hög tillväxt. Man river ut fullt funktionella kök istället för att till exempel bara byta luckor, och detta gör att hyrorna går upp väldigt mycket, säger Erik Elmgren.

Och även på SABO, de allmännyttiga bostadsbolagens branschorganisation, håller man med om att hyrorna ibland har stigit alltför mycket.

– För en del hyresgäster som har gått och väntat på renovering så är det fullt rimligt med en hyreshöjning och man vill ha nya och fräscha kök och badrum. För andra kommer det självklart som en obehaglig överraskning. Det kan vara en upprustning som man inte efterfrågar och en hyreshöjning som man inte klarar av, säger Chris Österlund, finanschef på SABO.

För att undvika framtida hyreschocker byter nu SABO strategi och uppmanar sina medlemsföretag, alltså de allmännyttiga bostadsbolagen, att införa olika nivåer. Hyresgästerna ska alltså kunna välja mellan en enklare renovering vilket leder till en mindre hyreshöjning och en större renovering som leder till en större hyreshöjning. Allt för att färre ska tvingas flytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.