Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Björn som har veckopendlat som hyrläkare till Sveg i över två år och se hur det såg ut med läkarbristen för 15 år sedan när SVT:s team var där och hamnade mitt i en pågående hjärtattack. ”Jag älskar glesbygdsmedicin, här behövs jag verkligen” säger Björn. Foto: Henrik Norsell/SVT

Hyrläkaren Björn från Stockholm bär upp vårdcentralen i Sveg

Uppdaterad
Publicerad

Vården vill spara in på dyr hyrpersonal. Men på flera håll i landet är vårdcentralerna beroende av hyrläkare, visar SVT:s kartläggning.

De är avgörande för fjällvärlden, säger enhetschef Maria Långström i Sveg.

Svegs hälsocentral ligger 19 mil från närmaste sjukhus i Jämtlands län. I februari lade man 80 procent av läkarkostnaderna på inhyrda läkare.

– Utan hyrläkare går det inte, då kan vi i nuläget inte bedriva trygg och säker vård här i fjällvärlden, säger Maria Långström, enhetschef på Svegs hälsocentral (motsvarande vårdcentral).

Pressad vård 2024

När vården ska spara, vill regionerna spara in på hyrpersonal. Men att hitta läkare som vill ta en fast anställning på vårdcentralerna är lättare sagt än gjort.

Beroende av hyrläkare

När SVT går igenom de regionägda vårdcentralernas kostnader för personal 2023, visar det sig att en stor del av kakan gick till just hyrläkare.

I Gävleborg, Gotland, Västernorrland och Norrbotten gick omkring var fjärde krona till stafettläkare. Och på vissa håll bemannas vårdcentraler nästan enbart av stafettläkare.

Foto: SVT Design

På Svegs hälsocentral har man en fastanställd allmänläkare, som jobbar deltid, och två fastanställda läkare som gör sin specialisttjänstgöring, ST.

– Ofta är det svårt för läkarna att flytta med sin familj, säger enhetschef Maria Långström.

”Inhyrd personal höjer produktiviteten”

Så är det för hyrläkaren Björn Falck. Han har pendlat till Sveg i över två år, men får inte med sig familjen. Han menar att han kan vara mer effektiv och ta fler patienter eftersom han inte har andra förpliktelser eller möten.

– Inhyrd personal får ofta jobba mycket hårdare och det höjer produktiviteten i vården, anser han.

Mindre behov av hyrsjuksköterskor

Hyrsjuksköterskor är inte lika vanliga på vårdcentralerna visar SVT:s kartläggning. För de 19 regioner som svarat, låg kostnaden i snitt på knappt 1 procent förra året.

Sveg har bara fasta sköterskor. Enhetschefen Maria Långström är själv utbildad sjuksköterska och hoppar in när de går någon kort.

– Vi anpassar scheman och ger bra lön och villkor.

Inhyrda kostar också mer. I februari betalade man 940 000 kronor för tre hyrläkare och 180 000 kronor för de två fasta, som jobbar deltid. Och i lön tjänar hyrläkaren mer, ca 50%.

Så gjorde vi kartläggningen

SVT Nyheter har frågat 21 regioner om hur stor andel av den totala personalkostnaden på de regionägda vårdcentralerna som hyrläkare respektive hyrsjuksköterskor stod för 2023.

Alla utom Västerbotten har svarat. Värmland menar att de inte kan svara på fördelning av kostnader för hyrpersonal mellan primärvård och sjukhusvård.

Löneskillnaden mellan fast- och hyrläkare i Sveg

De fasta läkarna i Sveg har en grundlön på mellan 90.000 och 95.000 kronor. Hyrläkarna debiterar regionen ca 1500 kronor i timmen. Då ska de dra av för sociala avgifter och pension etc. En del av avgiften går också till bemanningsbolaget. Dessutom har de en lägre lön för jourtimmar.

När vi tagit hänsyn till detta, landar den månadslön hyrläkarna kan ta ut på ungefär 150.000 kronor i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet