Tusentals trädgårdsägare går samman mot mördarsniglar

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska alla som har en trädgård, stor eller liten, gå till gemensam attack. Det är ”mördarsnigelns otursdag”.

– Mördarsniglar respekterar inte tomtgränser. Vi behöver göra en gemensam insats, säger Emelie Birgersson, som lanserat dagen på Facebook.

Mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som arten egentligen heter, observerades i Sverige första gången 1975. Arten sprider sig med människans hjälp, som fripassagerare bland exempelvis växter och jord.

– Den har kommit längre och längre norrut. Nu finns arten i Norrlands inland, till exempel Vilhelmina, säger Ted von Proschwitz, docent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Han har blivit känd som snigelexpert, och fick en förfrågan tidigare i år. Emelie Birgersson, trädgårdsodlare i Varberg, bad om råd för sitt ”projekt” med gemensam snigelbekämpning.

– Jag har haft trädgård i tre år ungefär, och fört en ständig men ojämn kamp mot sniglar sedan dag ett, säger Emelie Birgersson.

Rätt i tiden

I vintras förde hon på skämt fram idén att organisera ”mördarsnigelns otursdag”.

– Folk sade ”Ja men starta det!”.

Emelie Birgersson skapade en sida på Facebook, och skickade mejl till bland annat yrkesodlare. Hon fick uppmuntrande kommentarer, annars inte mycket.

Men i början av juni exploderade intresset, inte minst från medier.

”Mördarsnigelns otursdag” har hamnat rätt i tiden, tycker Ted von Proschwitz.

– Det finns fortfarande inga könsmogna sniglar, bara de övervintrade ungdjuren. Om vi avlivar så många som möjligt nu, gör vi det innan de börjar komma igång med att lägga ägg för nästa generation.

Spade och lampa

Hans råd är att gå ut i kvällningen med ficklampa och spade.

– Lys och titta efter var det finns mest sniglar! Titta särskilt på ställen där det kan vara fuktigt, som under växter med låga blad, eller andra skuggiga ställen!

Ted von Proschwitz rekommenderar avlivning med ett hugg cirka en eller 1,5 centimeter in på snigeln.

– Bara huvudet ska av. De dör omedelbart, och det är en biologiskt ren metod, säger han.

Sedan kan man gräva ner de döda sniglarna – eller låta dem ligga. Då kommer fler sniglar för att kannibalisera på sina artfränder, och man kan döda dem också.

Risk för snigelår

Han befarar att det kan bli många sniglar i år, eftersom maj varit fuktig på många håll. Det gynnar ungsniglarna som övervintrat nere i jorden.

Nästa år kan det hända att ”mördarsnigelns dag” inträffar tidigare. Så var tanken från början.

Kallas också ”mördarsnigel”.

Är en invasiv art, som vi människor infört till Sverige av misstag.

Lätt att förväxla med andra snigelarter.

Är oftast mörkt brunröd. Men färgen varierar kraftigt, från nästan svart, över bruna och röda nyanser, till orangegul. Ungdjur kan ha sidoband.

Vuxna djur är cirka 8–13 centimeter långa.

Äter både dött och levande växtmaterial, och även individer av sin egen art. Skador har observerats på i stort sett alla typer av grödor och prydnadsväxter.

Förökar sig snabbt. En spansk skogssnigel kan lägga uppåt 400 ägg.

Mer fakta finns på Snigelakuten på Göteborgs naturhistoriska museums webbsajt.

Källa: Göteborgs naturhistoriska museum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.