I jakten på arbetskraft – företagare startar egna utbildningar

Publicerad

Fler branscher har stor brist på folk, samtidigt som många nyanlända har den erfarenhet som behövs. Nu startar många företag egna kompletterande utbildningar för att få in personal.

Jobben väntas fortsätta öka i år, spår Arbetsförmedlingen. Av de största 200 yrkena så behövs det mer arbetskraft inom nästan åtta av tio, skriver de i sin rapport “Var finns jobben 2018?”.

Samtidigt vittnar arbetsgivare om att det är svårt att hitta rätt arbetssökande till rätt jobb. På uthyrningsföretaget Pedagogpoolen vill de gärna anställa fler lärare, men många med utländsk bakgrund talar för dålig svenska, säger företagets VD Peder Hagen.

– Många med godkända betyg från en SFI-utbildning har ändå inte tillräckligt bra svenska. Vi har försökt att starta en utbildning i samarbete med Arbetsförmedlingen men det var för tungrott. Så det vi nu har tittat på är att starta egna svenskkurser och på så sätt investera i framtida personal.

Komplement till arbetsförmedlingen

– Det är jättemånga som erbjuder utbildning på företaget. Främst för att göra det jobb som behövs just där, men också för att Arbetsförmedlingens kurser inte alltid erbjuder det som företaget behöver, säger Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.

Flera bussföretag har också startat egna utbildningar.

– Orsaken är att det har varit svårt att fylla de utbildningar vi har inom bussföraryrket, säger Magnus Åkerhielm, VD på Keolis. De efterfrågar att de som tar busskort borde kunna ha studiemedel under tiden.

För att fylla alla luckor som finns inom restaurangbranschen behöver de sökande inte ens kunna svenska.

– Det räcker med god engelska, det kan våra kunder i dag, säger Per Magnusson, rekryterare på Resturangassistans. Bara man har lite grundkunskaper så utbildar vi till att kunna servera på större banketter och så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.