I januari 2017 mördades en kvinna i Märsta. Gärningsmannen dömdes senare i Attunda tingsrätt. Foto: TT

Pensionären Berit i Märsta: ”Folk vågar inte gå ut”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att antalet anmälningar gått ner i många brottskategorier visar undersökningar att invånarna i Sigtuna känner sig allt mer otrygga.

– Folk vågar inte gå ut, säger Berit Lindberg som vi träffar i Märsta.

Om den generella brottsligheten gått upp eller ner i Sigtuna är svårt att säga. Anmälningarna till polisen har på tio år gått ner i kategorierna skadegörelse och mordbrand, våldsbrott och stöld samt rån och bedrägeribrott. Men då mörkertalen är stora är detta ingen garanti för att brottsligheten gått ner.

Allt otryggare enligt undersökning

Statistiska centralbyråns medborgarundersökning i Sigtuna kommun visar att allt fler känner sig otrygga. Samma tendens ser man i Stockholms stad. I Märsta träffar vi Göte och Berit Lindberg som bott där sedan 1967.

Val 2018 – Brott och straff

– Det har blivit värre här med otryggheten. Jag förstår att det blivit en valfråga, säger Berit Lindberg.

Berit Lindberg är själv trygg i Märsta under dagtid. Men kvällstid går hon inte ut. Foto: SVT

Samma bild ges av flertalet invånare i Märsta som vi pratar med och politikerna tycks dela uppfattningen.

Moderaterna tillsammans med L, MP , KD, SFS och C tog i september förra året över makten. En ny satsning för makthavarna är nästan 20 miljoner kronor på trygghetsskapande åtgärder. Något konkret resultat kan man ännu inte se, men de styrande politikerna menar att det är en signal.

Polisstation stängde 2014

Madeleine Waldemarsson är småbarnsmamma och boende i Märsta. Hon känner sig inte trygg i sin stadsdel och menar att förklaringen är enkel.

– Sedan polisstationen lades ner i Märsta känns det inte lika tryggt. Närmsta polisstation är väl i Sollentuna, säger hon.

Madeleine Waldemarsson saknar polisstationen i Märsta. Foto: SVT

Att öppna polisstationen i Märsta har varit uppe för diskussion, men något beslut har inte fattats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Brott och straff

Mer i ämnet