Ibrahim Baylan avgår – lämnar politiken

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas näringsminister Ibrahim Baylan avgår och lämnar politiken. Det meddelar han i SVT:s Morgonstudion.

– Jag har bestämt mig för att inte kandidera till nästa riksdagsval. Det är dags att göra någonting annat, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Efter snart två decennier i socialdemokraternas toppskikt meddelar Ibrahim Baylan (S) att han lämnar politiken.

Baylan avgår officiellt vid partikongressen i november. En ny näringsminister ska därefter utses av den kommande partiledaren.

– Jag ser det som naturligt att en ny statsminister får bilda ett nytt lag. Jag vill inte stå i vägen för det, säger Ibrahim Baylan.

”Magdalena Andersson är min kandidat”

Ibrahim Baylan är Stefan Löfvens näringsminister sedan 2019. Han har tidigare haft poster som energiminister och samordningsminister, samt skolminister under regeringen Persson 2004-2006.

Baylan, 49, har förekommit i spekulationerna om vem som ska ta över partiet efter Löfvens avgång i november. Frågan har aldrig varit aktuell, hävdar han.

– Tvärtom har jag argumenterat för att man ska välja en ny stark kandidat. Den kandidaten har för min del varit Magdalena Andersson från första början.

Utmaningen: Infekterade skogsfrågan

Innan avgången väntar en sista utmaning för näringsministern – att mäkla fred mellan Centerpartiet och Miljöpartiet i den infekterade frågan om strandskydd och stärkt äganderätt av skogen. Den seglivade konflikten riskerar att i värsta fall sätta hela regeringsmakten på spel.

– Den är inte en enkel fråga. Jag är överraskad att han avgår i det här läget, säger Elisabeth Marmorstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Baylan, däremot, är hoppfull.

– Jag kommer med full kraft att fortsätta förhandlingarna till dess att vi har en ny statsminister i november. Då är min förhoppning att vi har en lösning.

Löfven: Är fullt naturligt

Statsminister Stefan Löfven kommenterade Baylans besked på en pressträff om budgeten på onsdagen.

– Jag har känt Ibrahim Baylan under lång tid och har haft ett väldigt gott samarbete. Nu har han klargjort att han vill byta bana i livet och det har jag den största respekt för. Det är inget märkligt att man vill byta bana i livet, att han vill göra något annat ser jag som fullt naturligt, sade Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.