ICA återkallar frysta jordgubbar och bärmix

Uppdaterad
Publicerad

Frysta jordgubbar från Marocko och Egypten som sålts i ICA-butiker över hela landet pekas ut som möjlig smittkälla till utbrott av hepatit A. Nu återkallas de frysta bären.

ICA säljstoppar och återkallar fryst bärmix och jordgubbar av märket ICA och ICA Basic. Än är det osäkert hur många som kan ha köpt de frysta bären.

– Vi tror i dagsläget att bären kan ha sålts i butiker över hela landet, men vi vet inte hur mycket som sålts, säger Sara Hjelm vid ICA:s presstjänst.

Oklart hur länge bären funnits i butik

Det är danska myndigheter som har pekat ut frysta jordgubbar från Marocko och Egypten som möjlig smittkälla till utbrott av hepatit A. Livsmedelsverket rekommenderar därför konsumenter att koka frysta jordgubbar från dessa länder.

På ICA vet man inte hur länge bären funnits i butik, och man har hittills inte sett något som indikerar att någon skulle ha blivit smittad i Sverige.

– Det är säkra produkter och det är ingen som har hört av sig till oss, så ingen verkar ha drabbats i Sverige. Utan det är Livsmedelsverket som bestämt sig för att agera utifrån utbrottet i Danmark, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetsansvarig på ICA.

De återkallade produkterna är:

  • ICA Basic frysta jordgubbar, förpackningsstorlek 1 kg
  • ICA djupfrysta jordgubbar, förpackningsstorlek 250 gram
  • ICA Basic Bärmix, förpackningsstorlek 1kg

Hepatit A

* Hepatit A orsakas av ett virus som globalt sett sprids främst via avloppsförorenat vatten. Sjukdomen drabbar i princip endast människan och förekommer allmänt i länder med dålig dricksvattenhygien, men kan även smitta från person till person eller via livsmedel. Årligen rapporteras cirka 100 fall i Sverige, varav knappt hälften har smittats i Sverige.

* Hepatit A-virus orsakar en inflammation i levern. Sjukdomen karakteriseras av feber, illamående, eventuellt kräkningar och så småningom gulhet i huden. Mörk, portvinsfärgad urin och ljus, kittfärgad avföring kan förekomma. Det är inte alla som blir gula, men de flesta är besvärade av trötthet och kan ha dålig matlust under veckor till månader.

* Diagnosen ställs i regel kliniskt men verifieras genom att antikroppar mot virus påvisas i patientens blod. Hepatit A läker normalt utan bestående men. Någon specifik behandling finns inte.

(Källa: Smittskyddsinstitutet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.