Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan det bli ett matpriskrig nu?: ”Jag tror att vi kommer få se en snabb effekt”, säger Henrik Mitelman, krönikör på Dagens Industri. Foto: TT/SVT

Både Ica och Coop meddelar prissänkningar

Uppdaterad
Publicerad

Ica Sverige sänker priser till butikerna på över 300 varor med mellan 5 och 25 procent. Även Coop sänker nu medlemspriset på färska grönsaker, frukt och bär med 12 procent. Förra veckan meddelade Lidl att de sänker priserna från och med i dag, måndag.

Icas prissänkningar träder i kraft från och med 11 april, och minst två månader framöver. Det meddelade matvarujätten i ett pressmeddelande under måndagen. Bland varorna som får sänkta priser ingår bland annat bröd, fågel, skafferi, barnmat och hygienprodukter – både bland Icas egna varor samt andra leverantörers varor.

− Med den här breda prissänkningen så skapar Ica Sverige förutsättningar för alla Ica-handlare att sänka priserna till kunderna i sina butiker, säger vd Eric Lundberg.

Icas besked kommer efter att livsmedelskedjan Lidl förra veckan meddelade att man från och med måndag 27 mars fryser och sänker priserna på över 100 varor, med en genomsnittlig sänkning på 11 procent.

Ica-vd:n Eric Lundberg säger till TT att prissänkningarna har planerats under lång tid.

– Vi har jobbat med en långsiktig satsning och vi började redan i höstas med våra planer, säger han.

Även Coop sänker

Under måndagen meddelade även Coop att man kommer sänka priserna för medlemmar på färska grönsaker, frukt och bär med 12 procent, vilket motsvarar momsen på livsmedel skriver företaget. Detta gäller från och med 30 mars och hela april ut.

– Den här satsningen gör vi för att hjälpa våra medlemmar att få ner sina kostnader för frukt och grönsaker. Samtidigt fortsätter vi diskussionerna med våra leverantörer och vi kommer att genomföra fler aktiviteter framåt. Vi ser att flera råvaror gått ner i pris och vi förväntar oss prissänkningar från våra leverantörer. Bedömningen just nu är att vi kommer att se sänkta priser inom vissa kategorier framöver, säger Sverige-vd:n Marie Nygren.

Willys: Vi har redan sänkt priserna

Axfood säger att Willys kommer att sänka många priser framöver – vilket är något de redan jobbar med i sin vardag som lågpriskedja.

”Faktum är att vi redan har gjort en mängd prissänkningar, bara de senaste två veckorna har vi sänkt priset på cirka 500 varor och det kommer säkerligen att bli fler framöver. Det är inget som vi har gått ut och gjort något stort utspel kring utan det är en del av vår vanliga verksamhet”, skriver Willys kommunikationschef Johanna Eurén i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ekonomernas svar. ”Minska”, ”öka i normal takt”, ”inte tillbaka till innan kriget”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.