Foto: TT

Inget skydd mot id-kapningar inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inget sätt att skydda sin identitet om någon använder ditt id-kort för att få ut narkotikaklassade läkemedel. Det visar en undersökning som SVT har gjort.

SVT har träffat Anna, en av de som råkat ut för att hennes id-kort stulits och används av en bedragare.

– Det är klart att det känns otroligt kränkande. Och förutom det etiska i det här, patientsäkerheten existerar ju över huvud taget inte. Det är också väldigt tärande, både för mig och en familj, att en person går runt och inte stoppas.

Vårdförbundets tidning Vårdfokus rapporterade redan för tre år sedan att det förekommer id-kapning inom vården. Sedan dess verkar lite ha hänt, och för en vecka sedan intervjuade de Stockholms läns landstings chefläkare Johan Bratt om den senaste bedrägerierna.

Teknisk lösning

Men sedan SVT Nyheter kontaktade landstingets presstjänst i onsdags har de nu hittat en teknisk lösning för att stoppa just den här bedragaren, hoppas chefläkare Johan Bratt. De har nu också bildat en särskild grupp som ska lösa detta.

– Vi har inte den möjligheten att vi kan gå in och spärra ett unikt personnummer. Det gör att det har tagit tid att akut här hitta en åtgärd som kan begränsa möjligheten att det här fortgår. Sedan tror jag vi behöver ha kontakt med andra myndigheter för att få till en lösning. Det här är ju ett nationellt problem.

Nationellt problem

Id-kapning i vården är ett problem i hela landet. SVT har frågat alla regioner och landsting, och med vändande post svarade tolv landsting och regioner att de inte har något system för att stoppa någon som använder någon annans id-handlingar i vården.

Lisa Bäck, samordnare för informationssäkerhet i Region Gävleborg svarar att patienterna där har en möjlighet att sätta en spärr i journalsystemet, men det är inte säkert att vårdcentralerna tittar där. ”Vi har alltså inget system i dag som kan spärra falska identiteter. Önskvärt vore ett nationellt system som vi skulle kunna koppla upp oss mot, för att få en bättre kontroll över falska ID-handlingar.”

Region Örebro län har heller inget system för att hantera id-kapningar. Informationssäkerhetssamordnare Mikael Ericsson svarar: ”Eftersom även regionen har blivit utsatt för detta ser vi över hur vi ska kunna hindra både nya och upprepade försök. I första hand ser vi över rutiner kring identifiering men också hur man ska kunna hindra liknande händelser på andra sätt.”

Provar id-scanner

I Halland provar man just nu en id-scanner som kontrollerar äktheten i id-handlingar och pass i ett pilotprojekt. ”Hittills har försöken varit väldigt positiva och id-scannern kommer med största sannolikhet bli permanent efter pilotdriften”, skriver Henrik Pedersen på Region Halland. Det skulle inte lösa problemet med stulna id-handlingar, men väl det med förfalskade handlingar.

Fakta om vårdkapning

Landsting/regioner som svarat är:

Dalarna

Gotland

Gävleborg

Halland

Jönköping

Kalmar

Stockholm

Skåne

Sörmland

Västra Götaland

Östergötland

Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.