11-åriga Ebba Åkerlund blev ett av fem dödsoffer vid terrordådet i Stockholm, på årsdagen ordnar hennes mamma Jeanette en minneskonsert. Foto: Privat / Emil Larsson / SVT

Idag vittnar Ebba Åkerlunds mamma

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer Rakhmat Akilov behöva se Ebba Åkerlunds mamma i ögonen. Jeanette Åkerlund vill att han ska sitta kvar i rättssalen när det är hennes tur att höras.

– Han ska konfronteras med mig och det jag har att säga, säger hon.

Rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov fortsätter. Under dagen kommer han att få lyssna på anhöriga till två av personerna han körde ihjäl, Ebba Åkerlund och belgiska medborgaren Maïlys Dereymaeker.

Först att höras i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt är Ebbas mamma, Jeanette Åkerlund. Hon har till skillnad från flera drabbade velat att Akilov sitter kvar i säkerhetssalen när hon kommer in för att höras.

Terrordådet i Stockholm

– Jag vill inte att han ska sitta bakom en skärm i häktet, berättar hon i en intervju med SVT Nyheter.

Det blir den enda intervjun hon ger i samband den här svåra dagen. En stund som hon mentalt försökt förbereda sig inför. Hon har följt hela rättegången och gråtit till vittnesmål från andra drabbade, som förra veckan när hon fick höra om ögonblicket innan Ebba dödades av lastbilen vid hörnet till Åhléns den 7 april förra året. Ebba hade precis hunnit hoppa av bussen efter skolan och lagt på telefonen efter att ha pratat med Jeanette.

Vill förstå för att kunna gå vidare

De hade kommit överens om att Ebba skulle hoppa av vid varuhuset för att möta upp mamma. Det har varit svårt att höra alla detaljer, men samtidigt viktigt för henne att lyssna som en del av processen att förstå händelseförloppet för att så småningom kunna gå vidare.

En del i processen är att berätta för domstolen vad Rakhmat Akilov har gjort mot henne och andra familjer medan han hör på.

– Han har en egen familj och egna barn och för mig är det obegripligt hur han kan orsaka andra familjer den här smärtan, säger Jeanette Åkerlund.

Hon vill därför inte att han ska sitta i ett angränsande rum med liten skärm och knastrig högtalare.

– Jag vill att han ska lyssna på vad jag har att säga. Jag vill inte att han ska sitta bakom en skärm i ett rum där kanske ljudet inte fungerar så att han inte kan höra vad jag säger.

Varför är det viktigt för dig att han är närvarande när du vittnar?

– Jag tror inte att jag kan påverka honom, men jag vill inte lindra konfrontationen för honom. Då blir det blir som att han gömmer sig för mig.

Är det viktigt för dig att han känner ånger?

– Nej, det är det inte. Det som har hänt har hänt. Det spelar ingen roll om han säger förlåt. Jag förväntar mig inte det. Jag hoppas att han ska förstå vad han har gjort mot mig och andra familjer.

Men vilka känslor som kommer fram när det är dags att sitta bredvid mannen som dödade hennes dotter, vet hon inte än.

– Jag vet inte hur jag känner när jag väl sitter där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet