Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mänsklighetens intelligens halkar efter maskinens, menar Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik. Foto: SVT

Forskarna: Vi blir allt dummare

Uppdaterad
Publicerad

Människan blir allt dummare. Det visar en rad studier som gjorts på vår intelligensnivå.

– Det är särskilt i ordförråd och matematik som det börjar dala, säger forskaren Ole Røgeberg till SVT:s Idébyrån.

Människors intelligens har tydligt ökat sedan man började mäta IQ på 1930-talet. Men när ett norskt forskarteam nu tittat närmare på IQ-tester gjorda av hundratusentals norska män inom värnplikten, upptäckte de att IQ-resultaten inte längre ökar. Istället såg de en nedgång från de värnpliktiga födda 1975 och framåt.

– Det vi såg var att IQ-nivån började falla i den norska befolkningen. Det är särskilt i ordförråd och matematik som det börjar dala, säger forskaren Ole Røgeberg till Idébyrån.

Idébyrån

Miljöfaktorer påverkar

Ole Røgeberg tror att den minskade IQ-nivån beror på miljöfaktorer snarare än gener. Hans forskning visar att det kan finnas en skillnad även mellan syskon.

– Jag vet att man började använda miniräknare i undervisningen när mina småbröder började i skolan. De har kanske mindre kunskap att lösa matematik snabbt med bara penna och papper, säger han.

Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, är övertygad om att människan blivit dummare. Han tror att det delvis beror på den tekniska utvecklingen.

– Det är inte nödvändigtvis så att civilisationens utveckling sammanfaller med att vi blir smartare. Men det är inte givet att vi människor måste bli smartare och smartare ikapp med maskinen. Det finns ingen naturlag i det, säger han i Idébyrån.

Hör mer om att mänskligheten blir dummare i Idébyrån på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idébyrån

Mer i ämnet