Åsa Milltoft, chef stiftelsen Unga kvinnors värn och Ilmar Reepalu, som ligger bakom förslaget om vinstbegränsning. Foto: SVT

Ideella kräver undantag från vinstbegränsning

Publicerad

Förslaget om vinster i välfärden rycker undan mattan för ideella verksamheter som drivs helt utan vinstintresse. Det säger företrädare för icke-vinstdrivande skolor, kvinnojourer och vårdboenden.

Nu kräver de att icke-vinstdrivna verksamheter undantas från förslaget om vinstbegränsning.

– I direktiven till utredningen står det att man ska lägga förslag som gynnar den ideella sektorn och gör att den kan utvecklas. Det här förslaget gör inte det, säger Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare för Famna, Riksorganisationen för idéburen vård och omsorg, till SVT.

Utredaren står fast vid förslaget

Men regeringens utredare Ilmar Reepalu står fast vid att de ideella verksamheterna måste omfattas av regleringen.

– Det går inte att skilja ut en organisation som själv kan bestämma om den ska vara ideell och som nästa år kan bestämma att den ska vara vinstdrivande. Det är bara de själva som bestämmer det med sina stadgar, säger han till SVT.

Ilmar Reepalu lämnade sitt förslag om vinstbegränsning i november. Debatten om vinster i välfärden tog fart efter att riskkapitalbolag stått bakom vårdskandaler och skolkonkurser.

Utredningen tar sikte på att göra det omöjligt att tjäna stora pengar och göra snabba klipp på skattefinansierad vård, skola och omsorg. Den föreslår ett tak för avkastningen på så kallat operativt kapital.

I praktiken betyder det att många av välfärdsföretagen bara får tjäna någon bråkdel av vad de gör idag.

Vill ha större överskott

Och nu har de ideella organisationerna upptäckt att de inte heller får ha så stora överskott som de tycker att de behöver. De som inte själva äger sina fastigheter får knappt ha några överskott alls.

Förbudet i förslaget gäller trots att överskotten inte får tas ut ur verksamheten utan måste stanna kvar enligt de stadgar de är bundna av.

Stiftelsen Unga Kvinnors Värn, grundad 1914 med donationer, hjälper våldsutsatta kvinnor med skyddat boende i Stockholm, terapi och gruppverksamhet. I dag kommer drygt hälften av intäkterna från kommunen och resten från privata givare.

2015 var omsättningen 11 miljoner och rörelseresultatet 1,4 miljoner Men med vinstbegränsningsregeln skulle de bara få ha ett överskott på max 31.000 kronor.

”Bra att ha i ladorna”

– Vi behöver överskott vissa år för att garantera att vi kan göra ett bra arbete för kvinnorna i utsatthet. Det är inte alltid vi har ett överskott och då är det bra att ha i ladorna. För åtta-tio år sedan gick det så dåligt ekonomiskt att vi var nedläggningshotade, säger Åsa Grimlund Milltoft, verksamhetschef.

– Vi tycker att man skulle undanta hela den idéburna sektorn från den här regleringen. Det är välfärdsföretag som driver till exempel äldreboenden, missbruksvård eller sjukvård helt utan vinstsyfte, och då är det rimligt att undanta den sektorn från en vinstreglering, säger Ulrika Stuart Hamilton på Famna.

”Förslaget känns främmande”

Åsa Grimlund Milltoft på Unga Kvinnors Värn tycker resonemangen i utredningen om att hindra företag från att lägga pengar på hög så att de senare kan lämna välfärden och plocka ut vinsterna känns främmande.

– Det känns väldigt långt ifrån där vi är, med rötter i diakonin. Att tjäna pengar är inte något självändamål annat än att vi vill att det ska gå tillbaka till kvinnorna, säger hon.

Ilmar Reepalu tror ändå inte att det går att lita på att inte välfärdspengar ”försvinner.”

– De kan ju använda överskotten  till nånting helt annat, säger Ilmar Reepalu.

Men om pengarna stannar kvar i verksamheten?

– Men hur reglerar du det? Vi talar om hur man skriver lagstiftning, som måste gå att följa och pröva i domstol.

Kan man inte bara kräva att stadgarna för verksamheterna skrivs på ett visst sätt?

– Det blir väldigt komplicerat, titta på lagstiftningen för samhällsbolag eller aktiebolag. Där finns väldigt omfattande regler, säger Ilmar Reepalu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.