Identitetsstöld – svårlöst problem

Uppdaterad
Publicerad

Öppenhet och offentlighet är ett svenskt signum, men blir också ett verktyg för bedragarna. Identitetsstölder är ett ökande problem, som är svårt att lösa och svårt för polisen att utreda.

Identitetsstölderna, där någon använder sig av andras personnummer i ett bedrägligt syfte, är en svårknäckt nöt både för de många drabbade, för polisen och för företagen.

Bedrägerierna är svårutredda och alltför få brott klaras upp, berättar Lars Minnedal, brottsförebyggare för bedrägeribrott inom Stockholmspolisen.

– Offentlighetsprincipen och vårt öppna samhälle där det är lätt att få tag på till exempel personnummer är som ett smörgåsbord för bedragarna. De använder sig av offentligheten som ett arbetsredskap, säger han.

Skrämmer kunderna

Identitetskapningarna skapar också problem för handeln.

– Problemen med kapade identiteter skapar osäkerhet hos kunderna. Många är rädda för att handla via nätet och det är negativt för handeln, förklarar Erik Boman, pressekreterare på Svensk Handel.

Stöldskyddsföreningen vill att alla ska kunna spärra sitt personnummer i förebyggande syfte. Lars Minnedal håller med.

– På samma sätt som man kan bestämma via en app hur ens bankkort ska kunna användas borde man kunna öppna och stänga sitt personnummer.

Spärr kan ge vardagstrassel

Men en permanent spärr kan ställa till problem i vardagen.

– Det är en avvägning hur mycket man ska hindras som privatperson att göra. Vårt samhälle ställer allt högre krav på krediter snabbt och enkelt, samtidigt så ökar också riskerna för identitetsstölder, säger Anna Bülow, konsumentansvarig på UC.

Bankägda UC, som är ett av de större kreditupplysningsföretagen, tittar på lösningar. Men ännu finns ingen färdigt.

Fast det finns också annat att göra, till exempel kan handel, polis, banker, försäkringsbolag och kreditupplysningsföretag samverka och skärpa kontrollerna.

– Det finns branscher som drivs av profithunger så att kontrollerna sätts åt sidan. Så bör också den köpande sidan vara mindre naiv, säger Lars Minnedal.

Växande problem

2012 fick 65 000 svenskar sin identitet kapad av bedragare.

  • Bara den som blivit utsatt för bedrägeri får spärra sitt personnummer hos kreditupplysningsföretag i dag. Den som blivit av med en id-handling kan få en varningstext inlagd som gör handlare och kreditgivare extra uppmärksamma.
  • Att ett personnummer spärras innebär att det inte går att göra en kreditupplysning och därmed beviljas inte krediter.
  • En statlig utredning ser just nu över bedrägeribrotten. Polisen startar i höst en nationell bedrägerienhet.
  • Justitiedepartementet välkomnar en diskussion om vad som kan göras från branschorgan för att förebygga identitetsstörningar.

Källa: UC och justitiedepartementet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.