• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Utredningschefen på If Anders Lindstrand säger att anklagelserna är nya för honom. Foto: TT

If: ”Svårt styra vad anställda gör utanför arbetstid”

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya uppgifter om en sexistisk och utnyttjande arbetsmiljö på ett av sina svenska kontor, säger utredare på försäkringsbolaget If att de inte känt till uppgifterna.

Utredningschef Anders Lindstrand uppmanar de utsatta personerna att åter ta kontakt med företaget, för att gå till botten med händelserna.

– Vi är djupt bekymrade över alla de här uppgifterna som nu nått oss och vi jobbar på högtryck för att komma till rätta med allting, säger utredningschef Anders Lindstrand.

Flera före detta och nuvarande anställda på ett av försäkringsjättens If:s kontor i Sverige, har berättat för SVT Nyheter om en arbetsmiljö där unga nyanställda kvinnor och även män systematiskt ska ha utsatts för trakasserier och även bestraffningar. Trots anmälningar till HR-avdelningen uppger de att de inte har fått något stöd.

– Det är helt nytt för mig, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.

Kampanjen #MeToo

”Jobbar intensivt”

Lindstrand menar att företaget, bland annat efter de uppgifter som framkommit i media de senaste veckorna om en våldtäkt på en jobbkonferens, just nu är mitt uppe i en rad olika internutredningar

Uppgifter som nu framkommit om det svenska kontoret kan han inte kommentera i detalj, då han uppger att han själv inte har känt till uppgifterna.

– Vi jobbar väldigt intensivt med allt. De personer ni har talat med är givetvis välkomna att höra av sig till mig så kommer vi att hantera allt.

Svårt styra vad de gör utanför arbetstid

De anställda som SVT Nyheter har talat med har även berättat om en vidlyftig alkoholkultur som omgärdar kontoret, med personalfester där chefer enligt uppgift medvetet ska ha försökt supa ner framförallt unga tjejer.

En person berättar bland annat att ”det kom och gick så många unga tjejer, som bara var med på en endaste after work – där de söps ner och blev utnyttjade. De skämdes så mycket att de aldrig kom tillbaka”.

– Den uppgiften har jag hört förut, i samband med att vi har utrett andra ärenden. Jag kan bara säga att vi hittade inga bevis för att den spriten skulle vara inköpt av If:s pengar. I så fall är det svårt att styra över vad personer gör utanför arbetstid för sina egna pengar, säger Anders Lindstrand.

”Vi är djupt bekymrade”

Men är det inte problematiskt hur chefer agerar gentemot unga nyanställda även på dessa after works utanför arbetstid?

– Självklart är det ett bekymmer.

– Vi är djup bekymrade över alla de här uppgifterna som har nått oss nu och vi jobbar på högtryck för att komma till rätta med allting. Men vi har regler att följa, också kring internutredningar, säger Anders Lindstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet