En av Ikeas kunder har fått ett meddelande om att ett pris finns reserverat i ett varuhus och finns att hämta ut efter att adressuppgifterna fyllts i. Mejlet är signerat IKEA team.

Ikea varnar för nya bluffmejl

Uppdaterad
Publicerad

I en ny våg av bedrägerier försöker bedragare komma över uppgifter via ett mejl som ser ut att komma från Ikea. Nu uppmanar Ikea sina kunder att vara försiktiga – och att inte lämna ut några uppgifter.

Med löften om vinster eller presentkort försöker bedragare komma över personuppgifter genom att utge sig för att vara Ikea. I mejlet, som formuleras på flera olika sätt, får mottagaren reda på att den vunnit ett presentkort och uppmanas att klicka på en länk för att fylla i sina adressuppgifter eller klicka sig vidare till en hemsida för att utnyttja vinsten. Meddelandet är en bluff för komma över personuppgifter – en metod som kallas nätfiske eller phishing.

– Det jag kan konstatera är att det är fejk och de utnyttjar vårt varumärke för att lura människor. Vi tar starkt avstånd från detta, säger Emil Eriksson, presstalesperson Ikea Sverige.

”Anmäl till polisen”

På Ikeas facebooksida har flera kunder hört av sig de senaste dagarna för att få reda på om mejlet är äkta, och för att varna andra. ”Fick följande mail från er idag och min fråga är om det är ni som skickat det?” skriver en användare.

– Jag har ingen uppgift på hur många som drabbats men jag vet att det är vanligt. Vi har samarbete med polisens bedrägerirotel och vi uppmanar kunder som blivit utsatta att anmäla det till polisen. Är man det minsta tveksam ska man höra av sig till kundservice, säger Emil Eriksson.

I ett av mejlen, som ser ut att komma från ”IKEA-teamet”, skriver bedragarna: ”Värderade kund, IKEA öppnar på ny plats i Sverige! Vi är verkligen glada över vår nyöppning och för att fira har vi valt att ge bort 10 000 presentkort till några av våra lojala kunder. Den glada nyheten är att du är en av dessa 10 000! Vi har reserverat ditt pris i ett distributionsvaruhus, men du måste fylla i dina adressuppgifter på följande sida.”

Ikea varnar för de falska kampanjerna och uppmanar kunderna att vara uppmärksamma på avsändaren, stavfel eller okända länkar. Rådet är också att aldrig lämna ut känslig information via mejl, sms eller i sociala medier.

– Om det låter för bra för att vara sant är det oftast inte sant, säger Emil Eriksson.

Känner du någon som drabbats eller har du själv blivit utsatt? Kontakta oss på tipsaoss@svt.se

Polisens råd för att undvika bedrägeri

På polisens hemsida kan du läsa mer om nätfiske och hur du skyddar dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.