Ilija Batljan Foto: SvD/TT

Ilija Batljan släpps på fri fot – ”Han är oerhört lättad”

Uppdaterad
Publicerad

SBB:s vd Ilija Batljan har släppts ur polisarresten. Det meddelar hans advokat Filip Rydin.
– Åklagaren finner inget behov av att han ska sitta frihetsberövad och därmed kommer det inte bli någon häktningsförhandling, säger Filip Rydin till SVT.

På tisdagen kom beskedet att Ilija Batljan, före detta socialdemokratisk politiker och vd för Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), anhållits misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen.

Batljan har förnekat alla anklagelser och på onsdagen beslutade Ekobrottsmyndighetens åklagare att häva anhållandet.

– Det finns fortfarande misstankar om brott, men när det gäller den här typen av brottslighet och åklagaren så snabbt beslutar att försätta honom på fri fot är det en tydlig signal om var vi står, säger Filip Rydin.

– Min klient är så klart oerhört lättad över att återfå friheten, fortsätter han.

Återgår omedelbart som vd

Ilija Batljan kommer att återgå till sin roll som verkställande direktör för SBB med omedelbar verkan, meddelar bolaget.

”Styrelsen har fullt förtroende för Ilija. Jag har arbetat med Ilija sedan starten av SBB och har på nära håll sett hans oerhörda förmåga att bygga upp och driva detta bolag. SBB står fortsatt starka”, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB, i ett pressmeddelande.

SBB har drygt 13 000 lägenheter på ett 30-tal orter runtom i Sverige, till stor del i så kallade miljonprogramsområden.

Bolagets aktie har under det senaste året stigit kraftigt men gick initialt ned över 40 procent efter att beskedet om anhållandet. Senare på tisdagskvällen låg aktien på minus 15 procent.

  • Ilija Batljan, 56 år, var tidigare Socialdemokratisk politiker. Han har bland annat varit kommunalråd i Nynäshamn och därefter landstingspolitiker i Stockholm.
  • Då han slutade som politiker 2011 blev han vice vd i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron, som senare ändrade namn till Rikshem, med omkring 25 000 bostäder.
  • I december 2015 fick han sparken från vd-jobbet på Rikshem sedan det uppdagats att han gjort stora fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera styrelsen.
  • 2016 startade Ilija Batljan fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Bolaget äger och förvaltar hyresrätter och fastigheter.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer