Ilija Batljan Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Advokaten: Ilija Batljan förnekar alla anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), anhölls på tisdagen misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen.
– Han tillbakavisar samtliga anklagelser med bestämdhet, säger hans advokat Filip Rydin.

Beskedet kom först i ett pressmeddelande från bolaget och har bekräftats av Ekobrottsmyndigheten.

Förutom insiderbrott kan brott mot marknadsmissbrukslagen även innebära bland annat olagligt röjande av insiderinformation liksom förbud mot marknadsmanipulation, men advokat Filip Rydin vill inte gå in närmare på vilket brott det handlar om.

– Jag är belagd med yppandeförbud så jag får inte kommentera brottsmisstankarna. Nu ligger bollen hos åklagare som ska avgöra hur utredningen ska gå vidare, säger han,

Åklagaren har fram till fredag på sig att begära Batljan häktad, men det är ännu är det inte klart om en häktningsförhandling blir aktuell.

– Vi fortsätter att arbeta efter en klar och tydlig linje och kommer göra det tills det här är avskrivet, säger Filip Rydin.

– Han förnekar samtliga brottsmisstankar som har eller kommer att riktas mot honom, fortsätter han.

Uppgifter om fler gripna

Enligt uppgifter i flera medier ska ytterligare personer ha gripits misstänkta i samma utredning, men Ekobrottsmyndigheten vill inte bekräfta uppgifterna.

– Det är bara åklagaren som kan göra det, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig vid myndigheten.

SVT har varit i kontakt med chefsåklagare Thomas Langrot som säger att han inte kan ge mer information än det som Ekobrottsmyndigheten väljer att gå ut med.

Tar över tillfälligt

SBB har vuxit sig stort och har drygt 13 000 lägenheter på ett 30-tal orter runtom i Sverige, till stor del i så kallade miljonprogramsområden.

Bolagets aktie har under det senaste året stigit kraftigt men dagens besked gav en tvärnit. Efter att först handlats ned över 40 procent låg aktien på drygt 15 procent minus på tisdagskvällen.

I pressmeddelandet skriver bolaget att vice vd Krister Karlsson kommer att agera som tillförordnad vd under Batljans frånvaro.

  • Ilija Batljan, 56 år, var tidigare Socialdemokratisk politiker. Han har bland annat varit kommunalråd i Nynäshamn och därefter landstingspolitiker i Stockholm.
  • Då han slutade som politiker 2011 blev han vice vd i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron, som senare ändrade namn till Rikshem, med omkring 25 000 bostäder.
  • I december 2015 fick han sparken från vd-jobbet på Rikshem sedan det uppdagats att han gjort stora fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera styrelsen.
  • 2016 startade Ilija Batljan fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Bolaget äger och förvaltar hyresrätter och fastigheter.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer