Illegala spelmaskiner för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Olagliga spelautomater omsätter fem miljarder kronor om året, enligt en beräkning som Göteborgs-Posten gjort tillsammans med Sveriges Radios P1program Kaliber.

Spelmaskinerna erbjuder hasardspel som poker och lyckohjul och ger vinst i pengar. Verksamheten äger ofta rum helt öppet i spelbutiker, gatukök och tobaksaffärer.

Polisen gör på många håll mycket lite åt de illegala automatspelen. Under förra året beslagtogs drygt hundra- talet spelmaskiner i landet, 80 av dem i Skåne.

”Var tredje satsad krona olaglig

Christer Tulin vid Skånepolisen som specialiserat sig på illegalt automatspel säger till Kaliber att den beräkning som de gjort visar att mer än var tredje satsad krona i dag är kriminell. Till grund för deras uträkning ligger intervjuer med nätverken bakom spelen, egna erfarenheter och kontrollrapporter från Lotteriinspektionen i fjol.

Tulin säger vidare att om det står Jack Vegas på maskinerna på pizzerian eller i närbutiken så är dessa lagliga då de tillhör Svenska spel.

Många av maskinerna är uthyrda av företag som skrivit kontrakt med butiksinnehavarna. Avtal där det står att de ska dela på intäkterna. Om en butik fastnar i en kontroll så förnekar dessa företag vetskap om att maskinerna används för penningspel, skriver Ekot på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.