Läkaren och forskaren Petter Brodin om vad Folkhälsomyndighetens tester säger om immunitet. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB/SVT

Läkaren om antikroppstesterna: ”Antikroppar inte detsamma som immunitet”

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet från FHM:s antikroppstester är inte det enda som avgör hur immuniteten mot corona ser i Sverige, menar Petter Brodin, läkare och forskaren i immunologi.– Man kan ha viss immunitet trots att testet är negativt, säger han till SVT.

De första svaren på Folkhälsomyndighetens tester visar att Stockholm har störst andel som utvecklat antikroppar: 7,3 procent. Det kan jämföras med totalt 4,2 procent i Skåne och 3,7 procent i Västra Götaland.

”Håller med Tegnell”

Petter Brodin, läkare och forskare i immunologi, menar att siffrorna inte är så förvånande:

– Man kan tycka att talen är låga, men jag håller med Anders Tegnells analys om att man behöver räkna bakåt. Från det att viruset hamnar i näsan tar det två till tre veckor innan man har antikroppar i blodet.

Ger inte hela bilden

Den analys Petter Brodin syftar till handlar om att testerna togs i april, och därför kan resultatet visa hur det såg ut i Sverige runt vecka 15 – inte nu. Han menar också att testerna kanske inte ger hela bilden av hur många som faktiskt har varit smittade av corona:

– Det kan vara så att man har en mild infektion och väldigt svaga mätbara antikroppar, men det betyder inte att man saknar immunitet. Man kan alltså ha viss immunitet trots att antikroppstestet är negativt.

Testet inte perfekt

Petter Brodin förklarar det möjliga mörkertalet med att antikroppstestet inte är perfekt, och att antikroppar inte är det enda skyddet kroppen har.

De vita blodkropparna minns nämligen viruset och svarar snabbt vid en ny infektion. Det syns inte i testerna, men är en viktig faktor att ta med när resultatet analyseras.

”Måste finnas immunitet”

Fortfarande vet vi väldigt lite om hur länge man är immun, men smittspridningen i framför allt Stockholm säger ändå ganska mycket om läget, enligt Petter Brodin.

– Vi har inte ändrat våra beteenden den senaste månaden och ingenting tyder på att viruset förändras särskilt mycket, men ändå ser vi en betydligt långsammare spridning, säger han och fortsätter:

– För mig måste det betyda att det finns en grad av immunitet hos befolkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.