Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Riksnyheternas olika plattformar Foto: Stina Stjernkvist, SVT

Inblick i en utmanande tid – så jobbar SVT Nyheter

Uppdaterad
Publicerad

En på många håll ödslig nyhetsredaktion och korridorer som ekar tomt. Medarbetare indelade i team, många som jobbar hemifrån och nya säkerhetsrutiner för arbete på fältet och vid intervjusituationer. Det är vardag för medarbetarna på SVT och många andra redaktioner i Sverige i coronatider.

Att SVT ska klara samhällsuppdraget att nyhetsrapportera i kris är helt centralt. Därför är mycket inte som vanligt just nu. Här kan du få en inblick i hur arbetet går till i dessa mycket speciella tider.  

Som ansvarig utgivare brukar dagen börja med ett morgonmöte, där vi träffar våra medarbetare. Där går vi igenom gårdagens publiceringar. Vad blev bra och vad blev mindre bra? Vad behöver vi utveckla, hur har situationen förändrats från i går eller kanske sent i natt? Vad är prio i dag? Men numera kan vi inte ses fysiskt. Detta möte liksom andra möten sker digitalt. Några få medarbetare är på plats på SVT, de sitter med stora mellanrum, och följer även de mötet via datorn.  

Nyhetsbloggen

Tidigt under pandemin fattade vi beslut om att separera medarbetarna på Rapport och SVT Forum från övriga redaktionen. Därtill har videodesken på online flyttat till andra lokaler. Alla andra deskar har flyttat isär – detta för att minska risken för smittspridning på jobbet. Det gör att arbetsledningen numera till stor del måste ske med hjälp av digitala verktyg.  

Kontakt undviks

Redaktionella medarbetare minimerar besök i övriga ytor i våra SVT-hus, nyhetsredaktionen nyttjar egen kaffeautomat. I möjligaste mån undviks kontakt med andra personer inom SVT. Vi förbereder oss för det värsta och hoppas på det bästa.  

Sändningarna i våra stora nyhetsprogram ser i dag lite annorlunda ut. Numera syns gästerna i studion hålla avstånd på ett sätt vi inte är vana vid. Det gäller både dem vi intervjuar, särskilt äldre personer och de i riskgrupper, men även experter och politiker. Kanske har ni sett att vi använder extra långa mick-bommar vid intervjuer? Vi använder ibland kameravinklar och klippbilder så att detta blir synligt eftersom kamerans optik kan göra att det ser ut som att vi står nära – och det gör att många tittare reagerar. 

Vi intervjuar så ofta vi kan också via videosamtal. På grund av smittorisken kan vi inte längre hjälpa till att sminka våra gäster eller programledare som ska vara med i sändning. De får sminka sig själva.  

Sporten hjälper nyheterna

De allmänna rekommendationerna om att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom gör att fler nyhetsmedarbetare är frånvarande än vanligt. Vi ser dagligen över sjukläget och genom en nyinrättad bemanningsakut tar hjälp av andra avdelningar på SVT. Beskedet om att större sammankomster inte längre är tillåtna påverkade förstås kollegorna på sporten i stor grad, liksom planerade inspelningar med publik. Det har gjort att flera kollegor från andra avdelningar har kunnat hjälpa oss på nyheterna, där trycket är extra hårt just nu.  

Det var en liten inblick i arbetet på nyhetsredaktionen. Det är en utmanande tid för alla samhällssektorer, och det gäller även oss som jobbar med nyhetsförmedling.

Vi är ödmjuka och tacksamma för den respons som strömmar in från publiken.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet