Statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask samtalar med poliser om deras arbete vid Medborgarplatsen i Stockholm, september 2010. Foto: Scanpix

Ineffektiv polis plågar Reinfeldt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på mer poliser har inte gett önskat resultat. Statsministern frågar sig varför polisen inte är mer effektiv.

I veckan kunde TT visa att andelen brott som klaras upp är den lägsta på åtta år. Blott 17 procent eller vart sjätte brott under årets första kvartal, enligt Rikspolisstyrelsens (RPS) interna redovisningar.

När alliansregeringen tog över 2006 var ett bärande vallöfte att polisen skulle få mer resurser. I dag arbetar över 20 000 poliser inom polismyndigheterna, 3 000 fler än för åtta år sedan.

Satsningen har kostat flera miljarder kronor. Ändå tvingas RPS slå fast att polisens produktivitet har minskat kraftigt.

För lite görs

I Ekots lördagsintervju blev statsminister Fredrik Reinfeldt pressad på temat.

-Mer måste ske, sade han och önskade att polisen ökar sitt fokus på mängdbrott:

-Den stora förklaringen är att för lite görs åt cykelstölder, inbrott, skadegörelse.

Programledaren pekade på en undersökning från i fjol som visar att 39 av 40 stölder och inbrott aldrig klaras upp. Det tar också längre tid för polisen att rycka ut.

Reinfeldt fick medge att mer av samma medicin – ytterligare fler poliser – kanske inte är lösningen.

-Det finns all anledning att ställa sig frågan om de resurser som vi har skjutit in: Varför är svensk polis inte effektivare?

Försvarar sig

I förra månaden gjorde statsministern ett omdiskuterat uttalande till TT: ”Jag tycker inte att det är korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om du tittar på etniskt födda svenskar mitt i livet har vi mycket låg arbetslöshet.”

Kritiker har undrat varför han blandade in etnicitet i frågan.

-Det kanske är bättre att säga inrikes födda, sade Fredrik Reinfeldt i lördagsintervjun men betonade samtidigt att etnicitet kan vara ett relevant begrepp.

-Vi tror att det möjligen finns samhällsproblem som är länkade till detta.

Fakta: Uppklarade brott per län

Län;Uppklarningsprocent;

Blekinge;23;

Dalarna;20;

Gotland;8*;

Gävleborg;23;

Halland;16;

Jämtland;26;

Jönköping;20;

Kalmar;14;

Kronoberg;17;

Norrbotten;23;

Skåne;16;

Stockholm;15;

Södermanland;18;

Uppsala;18;

Värmland;28;

Västerbotten;23;

Västernorrland;20;

Västmanland;19;

Västra Götaland;15;

Örebro;21;

Östergötland;18;

Riket;17;

Siffrorna avser perioden januari-mars 2012.

Ett personuppklarat brott innebär att det finns en misstänkt person samt att åtal har väckts, att strafföreläggande har utfärdats eller att åtalsunderlåtelse har meddelats.

*Gotland är den minsta polismyndigheten och tillfälliga förändringar i antal anmälningar kan få stort genomslag.

Källa: Rikspolisstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.