Akut hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige och varje år dör 9 000 svenskar av det. Ny statistik visar att de allra flesta som får en hjärtinfarkt väntar för länge med att söka vård, trots att tiden är avgörande för att rädda liv och begränsa skador.
”Tiden spelar en enormt stor roll”
I snitt tar det mer än två timmar från att man känner symptom på hjärtinfarkt till att man får vård. Det visar ny statistik som Hjärt-lungfonden presenterar tillsammans med kvalitetsregistret Swedeheart i dag. Längst tid tar det i Uppsala län där det går nästan 170 minuter från symptom till att ett första EKG görs.
–Tiden spelar en enormt stor roll. Hjärtmuskeln är känslig och vid stopp i ett kärl börjar cellerna dö redan efter 20 minuter. Ju kortare tid det går desto mer hjärtmuskel kan vi rädda, säger Nondita Sarkar, hjärtläkare på Karolinska sjukhuset.
Statistiken visar också att mer än var femte som drabbas av hjärtinfarkt inte ens ringer ambulans utan istället själva tar sig in till akuten. Förutom att det är farligt att till exempel köra bil, eftersom man kan svimma, går man dessutom miste om den vård som kan ges direkt i ambulansen.
Ring efter ambulans efter 15 minuters smärta
Att man väntar länge med att ringa 112, eller inte ringer alls, kan bero på att man inte riktigt känner igen symptomen.
Tryck och smärta i bröstet som ibland strålar ut i armarna eller andra delar av kroppen är de typiska kännetecknen. Om smärtan håller i sig i mer än 15 minuter samtidigt som man har hjärtklappning, kallsvettas eller känner sig illamående ska man omgående ringa efter ambulans, är råden.