• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är inte läge att lätta på restriktionerna än, menar Björn Olsen, infektionsprofessor. Foto: TT, SVT

Infektionsprofessorn: Inte läge att lätta på restriktionerna nu

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas Folkhälsomyndigheten presentera planen för hur Sverige ska lätta på restriktionerna. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, tror inte det är rätt att lätta på restriktioner ännu på ett par månader.

– Grannlandet Danmark har 10 000 på läktarna för att titta på fotboll – gör vi det i dag så får vi se en ny peak, säger han i Morgonstudion.

Max 8 personer vid allmän sammankomst, alkoholstopp efter klockan 20 och max 4 personer runt varje bord. Det är några av restriktionerna vi levt med under pandemin. Nu har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att presentera en plan för hur vi ska återgå till mer normala omständigheter.

Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar, tycker inte det är läge att redan nu börja lätta på restriktionerna.

– Inte nu. Vi har allt för hög smittspridning och vi har alldeles för få vaccinerade, säger han.

Han tror på lättade restriktioner först om en till två månader, när fler hunnit bli vaccinerade eller immuna.

– Jag tror tyvärr det. Om vi i dag gör som grannlandet Danmark, som har 10 000 på läktarna för att titta på fotboll, så får vi se en ny peak.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer