Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator om hur elpriset har påverkat inflationen.

Inflationen faller till 9,3 procent – samtidigt föll elpriset med nästan 24 procent

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen faller till 9,3 procent i oktober, enligt måttet KPIF. I september låg inflationen på 9,7 procent, enligt SCB.  Rensat från energipriserna stiger dock inflationen och framför allt ökade priserna på grönsaker.

Färska siffror från Statistiska centralbyrån visar att inflationen minskade i oktober. Nu ligger den på 9,3 procent.

”Det är en nedgång från september då inflationstakten var 9,7 procent. Månadsförändringen från september till oktober var -0,1 procent”, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Samtidigt föll elpriset med nästan 24 procent mellan september och oktober, enligt rapporten.

– Elpriserna går ner i oktober men de är fortfarande högre än förra året, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i pressmeddelandet.

TT rapporterar också att bensinpriserna faller brett. En liter 95-oktanig bensin har blivit 60 öre billigare och kostar 20:04 kronor medan 98-oktanig bensin i sin tur sjunker lika mycket till 20:99 kronor litern, enligt rekommenderade riktpriser på bemannade stationer.

Dieselpriset backar samtidigt 25 öre till 25:12 kronor litern.

Dyrare att köpa grönsaker

Samtidigt ökade drivmedelspriserna, delvis till följd av att den tillfälliga skattesänkningen upphörde. Livsmedel, och då framför allt grönsaker, samt alkoholfria drycker hade också en prisuppgång.

– Det var ungefär som väntat. Glaset är halvfullt, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén i Morgonstudion och fortsätter:

– Tar man bort effekten av elpriserna ser det inte lika bra ut. Inflationstakten exklusive energi steg från 7,4 till 7,9. Det betyder att alla andra varor har blivit dyrare. Man kan inte säga att ”nu har det vänt”.

”Skulle kunna mildra det hela”

Beskedet innebär enligt Alexander Norén att riksbanken inte har någon ursäkt att inte fortsätta med sina planerade räntehöjningar.

-Att kärninflationen, rensat från energipriserna, går åt fel håll är inte bra.

KPIF visar prisutvecklingen för alla produkter och tjänster som hushållen konsumerar, men räknar bort effekten av ändrade räntesatser på hushållens bostadslån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.